Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 13.11.2021. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
Smíšené literární formy
1. vyd.
Praha : Státní nakladatelství dětské knihy, 1955
457 s., [10] s. obr. příl. : il.

objednat
ruština
Pro čtenáře od 11 let
Přeloženo z ruštiny
Kavkazský zajatec -- Ze zápisků knížete Něchljudova -- Statkářovo jitro -- Dětství -- Chlapectví -- Jinošství -- Vojna a mír (úryvky)
Výbor obsahuje kromě tří povídek z raného období Tolstého tvorby ("Kavkazský zajatec", "Ze zápisků knížete Něchljudova", "Statkářovo jitro") a autobiografické trilogie ("Dětství", "Chlapectví", "Jinošství") i několik úryvků z nejslavnějšího autorova díla "Vojny a míru". "Kavkazský zajatec", vyprávějící příběh zajatého ruského důstojníka, obsahuje překrásná líčení kavkazské přírody, jak ji Tolstoj poznal za svého pobytu na Kavkaze v letech1851-54. V "Zápiscích knížete Něchljudova" vyslovuje autor ústy titulního hrdiny svůj názor na soudobou buržoasní evropskou společnost; v "Statkářově jitru" ukazuje na osudech téže postavy, nesoucí mnoho autobiografických rysů, jak bezvýsledné byly jeho vlastní pokusy o sblížení s mužiky, když po opuštění university se ujal sám správy svých statků. Úryvky z "Vojny a míru" líčí bitvu u Slavkova a ústup Napoleonovy armády.
000119131
Rekat.
Předmluva 7 // Kavkazský zajatec 23 (přeložil Jaroslav Závada) // Statkářovo jitro 31 (přeložil Jan Caha) // Ze zápisků knížete Něchljudova 111 (přeložil Jaroslav Závada) // Dětství, Chlapectví, Jinošství 141 (přeložil Josef Peňás) // Bitva u Slavkova — úryvky z 1. а II. dílu románu »Vojna a mír« 283 (přeložil Jaroslav Závada) // Ústup Napoleonovy armády — úryvky ze IV. dílu románu »Vojna a mír« 409 (přeložil Jaroslav Závada) // Poznámky 432
(OCoLC)85447822
cnb000679605

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC