Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 13.07.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(11) Půjčeno:22x 
BK
1. vydání
Praha : Grada Publishing, 2018
x, 229 stran : ilustrace ; 24 cm

objednat
ISBN 978-80-271-0228-0 (brožováno)
Sestra
angličtina
Přeloženo z angličtiny
Na obálce pod názvem: Česká asociace sester ČAS
Obsahuje rejstřík
001465189
Věnování Vlil // Poděkování IX // Jak s knihou pracovat X // Živiny zahrnující sacharidy, tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály a alkohol 1 // 1 Úvod do problematiky živin 2 // 2 Vztah mezi stravou, zdravím a nemocí 5 // 3 Příjem energie: zdroje v potravě 8 // 4 Energie: řízení příjmu potravy 10 // 5 Energie: měření spotřeby 12 // 6 Energetické požadavky: součásti energetického výdeje 14 // 7 Sacharidy: jednoduché a složité sacharidy 17 // 8 Sacharidy: trávení a využití v těle 20 // 9 Tuky: druhy mastných kyselin 23 // 10 Tuky: složené lipidy (triglyceridy, fosfolipidy, cholesterol a fytosteroly) 26 // 11 Tuky: trávení a využití v těle 29 // 12 Bílkoviny: složení a trávení 32 // 13 Bílkoviny: funkce a využití v těle 35 // 14 Bílkoviny: potřeba, zdroje, kvalita bílkovin a komplementace 38 // 15 Potravinové doplňky 41 // 16 Mikroživiny: vitaminy rozpustné v tucích 43 // 17 Mikroživiny: vitaminy rozpustné ve vodě 45 // 18 Mikroživiny: hlavní minerály 48 // 19 Mikroživiny: stopové prvky 51 // 20 Mikroživiny: role v metabolismu 54 // 21 Mikroživiny a oběhový systém I 57 // 22 Mikroživiny a oběhový systém II 59 // 23 Mikroživiny: ochranné a obranné role I 62 // 24 Mikroživiny: ochranné a obranné role II 65 // 25 Mikroživiny: stavební role v kostech I 68 // 26 Mikroživiny: stavební role v kostech II 70 // 27 Alkohol 73 // 28 Spektrum vrozených alkoholových poruch 76 // 29 Tekutiny ve stravě 79 // Nutriční epidemiologie zahrnující šetření, následky a volbu stravování 83 // 30 Úvod do nutriční epidemiologie: design studie I 84 // 31 Úvod do nutriční epidemiologie: design studie II 86 // 32 Etika výzkumu 88 // 33 Vyšetřovací metody ve výživě: antropometrické vyšetření 90 // 34 Metody nutričního šetření: vyšetření stravování I 92 //
35 Metody nutričního šetření: vyšetření stravování II 94 // 36 Nedostatečný příjem výživy: příčiny 96 // 37 Nedostatečný příjem výživy: následky 98 // 38 Definice správného stravování 100 // 39 Vytvoření správného stravování 102 // 40 Optimalizace výživy 104 // 41 Nadměrný nebo nevyvážený nutriční příjem 106 // 42 Výběr potravin: individuální, sociální a kulturní faktory 108 // 43 Výběr potravin: potravinové prostředí 110 // 44 Výživa u etnických minoritních skupin a potenciální vliv náboženství // na stravování 112 // Výživa v jednotlivých obdobích životního cyklu 115 // 45 Výživa v těhotenství a při kojení 116 // 46 Výživa kojenců, batolat a předškolních dětí 119 // 47 Výživa školních dětí a dospívající mládeže 122 // 48 Problémy ve výživě kojenců, dětí a dospívající mládeže 125 // 49 Výživa a časný původ onemocnění dospělých 128 // 50 Výživa starších dospělých 131 // Role výživy pro důležité orgány/systémy 135 // 51 Výživa a gastrointestinální trakt I 136 // 52 Výživa a gastrointestinální trakt II 138 // 53 Výživa a mozek I 141 // 54 Výživa a mozek II 144 // 55 Výživa a oko 147 // Onemocnění spojená s výživou 151 // 56 Nadváha a obezita: etiologické faktory 152 // 57 Nadváha a obezita: dopady na zdraví a chronické nemoci 155 // 58 Nadváha a obezita: inzulínová rezistence a metabolický syndrom 157 // 59 Nadváha a obezita: prevence a léčba 160 // 60 Nadváha a obezita: populární redukční diety 163 // 61 Podváha a negativní energetická bilance 166 // 62 Výživa a nádorová onemocnění I 168 // 63 Výživa a nádorová onemocnění II 170 // 64 Strava a kardiovaskulární onemocnění: etiologie 172 // 65 Strava a kardiovaskulární onemocnění: prevence 174 //
66 Nežádoucí reakce na potraviny a vrozené vady metabolismu 177 // Veřejné zdraví a výživa sportovců 181 // 67 Nutriční genomika 182 // 68 Nutriční tranzice 185 // 69 Prosazovánízdravé výživy: perspektiva veřejného zdravil 188 // 70 Prosazování zdravé výživy: perspektiva veřejného zdraví II 191 // 71 Prosazování zdravé výživy: role specialisty na výživu 193 // 72 Výživa a sport I 196 // 73 Výživa a sport II 199 // Potraviny, fytochemikálie, včetně funkčních a geneticky modifikovaných potravin 203 // 74 Funkční potraviny 204 // 75 Fytochemikálie 207 // 76 Geneticky modifikované potraviny 211 // 77 Bezpečnost potravin 214 // Přílohy // Příloha P1: Struktura vitaminů rozpustných v tucích - A, D, E, ? // 217 Příloha P2: Struktura vitaminů rozpustných ve vodě: thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, biotin, kyselina pantotenová, kyselina listová, vitamin B12 a vitamin C 219 // Příloha P3: Struktura hlavních tříd fytochemikálií 221 // Rejstřík 223
cnb003020295

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC