Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 23.01.2021. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
EB
EB
ONLINE
1. elektronické vydání
Jota 2018
1 online zdroj (288 stran)
Externí odkaz    Plný text PDF (Bookport) 
   * Návod pro Bookport 


ISBN 978-80-7565-371-0 (online ; epub)
ISBN 978-80-7565-339-0 (print)
angličtina
Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem. Malebný toskánský venkov, kraj starých olivovníkových hájů a horkých etruských pramenů, je místem, kde hodlají najít ty pravé ingredience dobrého života.Ve vesničce s pouhými dvěma stovkami svérázných obyvatel se nastěhují do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, bez ústředního topení a s malinkou, skromnou kuchyní. Jejich nový život se v podstatě jen velmi málo liší od života, který zdejší venkované vedou již celá staletí. Sklízejí hrozny na vinicích, sbírají jedlé kaštany, chodí do lesa na houby a ručně trhají olivy. Pár se brzy spřátelí s charismatickým Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem, jehož příběhy a bohaté znalosti místního folkloru Marlenu doslova uhranou. V jeho doprovodu manželé navštěvují sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba či na oleji osmažené cuketové květy. Objevují venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale má i svá tajemství. Jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany, jejíž nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je ve skutečnosti volbou každého člověka.Tisíc dní v Toskánku je román plný těch nejrozmanitějších a nejlahodnějších zemitých chutí stejně jako tradiční toskánská kuchyně a okouzlí všechny čtenáře, kteří chtějí poznat skutečnou duší Toskánska. Kniha je doplněna autorčinými recepty klasické toskánské kuchyně..
001488759
OBSAH // Úvod... 9 // Léto...13 // 1 Ta božská krása, která se má jíst, jsou květy cukin.15 // 2 Fíky a jablka na šňůrce...34 // 3 Údolí je zachráněno a my pečeme chleba...62 // 4 Ty si tím rozmarýnem snad vycpáváš matraci!...77 // 5 Posaď kuře do pekáče na podestýlku z mřínu, // brambůrek, cibulky, pórku a mrkviček...84 // Podzim... 95 // 6 Vendemmiamo - vinobraní...97 // 7 Dolce e Salata, sladkoslaně - tak mi prostě // chutná život...113 // 8 Tak tohle jsou skutečné kaštany...135 // 9 Pijí Toskánci víno ke každému jídlu?...151 // Zima...171 // 10 Olivovníky prý vědí strašně moc...173 // 11 Ve stáji se nám usalašil prosinec...191 // 12 Večeře vyčarovaná ze vzduchu...217 // 13 Měli jsme takový permanentní půst...230 // Jaro...251 // 14 Kouzelné bejlí...253 // 15 Loupeme s Flori hrách...261 // 16 Rozkvétají první květy cukin...271 // RECEPTY // Smažené květy, zelenina a bylinky...32 // Svatodušní třešně...60 // Schiacciata Toscana Toskánské chlebové placky // (neboli „chleba s dolíčky“)...74 // Vinařovy párečky opékané s hroznovým vínem...110 // Fagioli al Fiasco sotto le Cenere // Fazole dušené v láhvi v popelu...111 // Dušené vepřové na divoko...132 // Castagnaccio...169 // Ta jediná a pravá bruschetta (brusketa) // Co to je a jak ji vyslovovat...215 // Chuťovka z pecorina s kaštanovým medem...260 // Poděkování // 281

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC