Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 06.02.2021. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(1) Půjčeno:1x 
BK
Vydání první
Praha : Academia, 2020
494 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace, portréty, faksimile ; 20 cm

objednat
ISBN 978-80-200-3149-5 (brožováno)
Historie
Chronologický přehled
Obsahuje bibliografii na stranách 453-480, bibliografické odkazy a rejstřík
V renesanci a baroku se do Evropy dostalo množství dosud nevídaných poživatin, jako byla například kukuřice, vanilka, brambory, paprika či rajčata. Mezi nápoji to byly káva, čaj a čokoláda, které začaly konkurovat dosud dominujícímu pivu a vínu. Tyto tři nealkoholické novinky nejprve vzbudily pozornost mezi cestovateli a lékaři, později se ale dostávaly ke stále širším vrstvám konzumentů, až se z nich stala na přelomu 17. a 18. století módní nezbytnost. Kniha Ze zámoří do Čech se v první části zabývá nejstaršími dějinami kofeinových nápojů v Evropě od prvních zmínek objevitelů v dobové literatuře až po polovinu 17. století. Druhá část publikace shrnuje, jak se káva, čaj a čokoláda zabydlely v našich zemích. Čtenář se například dozví, kde se našlo nejstarší kávové zrnko v Čechách, co si o čaji zaznamenal Jan Amos Komenský či podle jakých receptů se u nás v baroku vařila čokoláda. Nahlédneme také do širších souvislostí včetně dobových představ o trávení, historie kuchařských knih, zakládání kaváren a zmínek o kofeinových nápojích v umění či literatuře..
Anglické resumé
001638574
Úvod ...9 // ...18 // Objev kofeinových nápojů Evropany // Před příchodem do Evropy ...18 Kakao a čokoláda ... 48 Čaj ...84 Káva ...134 // Čokoláda, čaj a káva ve střední Evropě ...167 Nový svět a nové chutě ...172 // Aleppští obchodníci a první zrnko kávy v Praze ...203 Císařský vyslanec: Heřman Černín z Chudenic ...220 Kuchařské knihy a historická dietetika ...234 Církev, teologové, misionáři a dieta ...274 Učenci a kofein ...299 // Hannibal ante portas: První kavárny ve Vídni ...322 Kofeinový Bakchus v Čechách ...354 Kavárny u zrodu moderní společnosti ...396 // Závěr ...417 Přílohy ...427 // Historické lékárnické jednotky ...427 Přehled nejstarších zmínek o čokoládě, kávě a čaji v literatuře ...428 // Summary ...442  // Poznámky ? pramenům, literatuře a překladům .. .448 // Bibliografie ...453 Jmenný rejstřík .. .481 Místní rejstřík ...490

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC