Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 08.05.2021. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
Vydání první
Opava : Slezská univerzita v Opavě, 2020
285 stran : barevné ilustrace ; 21 x 22 cm

objednat
ISBN 978-80-7510-428-1 (brožováno)
Obsahuje bibliografii na stranách 209-219 a bibliografické odkazy
Anglické resumé
001639365
ÚVOD (Dušan Janák, Irena Korbelářová) ... 7 // TEORETICKÁ ČÁST - SOCIOLOGIE NA TALÍŘI ... 15 // Jídlo a sociologie (Miroslav Paulíček) ... 17 // Sociologové u stolu ... 18 // Jídlo vznešené a nedůstojné ... 19 // Jídlo v sociálních nerovnostech ... 20 // Mluvení jídlem ... 22 // Muži, ženy a jídlo ... 26 // Jídlo v paradoxech ... 30 // Jídlo jako prvek sociální identity a tradice (Dušan Janák, Miroslav Paulíček) ... 31 // Jídlo jako prvek sociální identity ... 31 // Jídelní praktiky a Bourdieuova teorie habitu... 32 // Národní a regionální identita v mozaice sociálních identit současné společnosti ... 36 // Tradice v rekonstrukci... 38 // Ambivalence tradice a autenticity ... 42 // Shrnutí teoretické části (Dušan Janák)... 49 // EMPIRICKÁ ČÁST - KULINÁRNÍ TRADICE VE TŘECH HISTORICKÝCH MIKROREGIONECH // ČESKÝCH ZEMÍ: SLEZSKO NA PŘÍKLADU HLUČÍNSKA, MORAVA NA PŘÍKLADU HANÁCKÉHO // SLOVÁCKA, ČECHY NA PŘÍKLADU PODKRKONOŠÍ ... 53 // Oblasti realizace empirického výzkumu. // Stručná kulturně-historická charakteristika (Irena Korbelářová, Rudolf Žáček) ... 55 // Hlučínsko ... 55 // Hanácké Slovácko ... 64 // Podkrkonoší ... 72 // Cíle a metodologie výzkumu (Dušan Janák) ... 79 // Empirický výzkum ve Slezsku na příkladu Hlučínska (Dušan Janák) ... 87 // Zjištění výzkumu prostřednictvím ohniskových skupin (focus groups) na Hlučínsku ... 87 // Zjištění výzkumu prostřednictvím individuálního dotazování s využitím karet pokrmů a prostřednictvím dotazníků k tradičním jídlům v současném životě všedním a svátečním ... 103 // Empirický výzkum na Moravě na příkladu Hanáckého Slovácka (Dušan Janák) ...109 // Zjištění výzkumu prostřednictvím ohniskových skupin (focus groups) na Hanáckém Slovácku ...109 //
Zjištění výzkumu prostřednictvím ohniskových skupin (focus groups) na Hanáckém Slovácku ...109 // Zjištění výzkumu prostřednictvím individuálního dotazování s využitím karet pokrmů // a prostřednictvím dotazníků k tradičním jídlům v současném životě všedním a svátečním ... 135 // Empirický výzkum v Čechách na příkladu Podkrkonoší (Dušan Janák)... 143 // Zjištění výzkumu prostřednictvím ohniskových skupin a individuálních rozhovorů v Podkrkonoší ... 143 // Zjištění výzkumu prostřednictvím individuálního dotazování s využitím karet pokrmů ... 157 // Shrnutí empirické části (Dušan Janák) ... 167 // EXKURZ ... 173 // Česká kulinární tradice za hranicemi českých zemí: Česká kuchyně jako součást národní identity // a kulturních tradic u krajanů v Chorvatsku (Andrea Preissová Krejčí)... 175 // Češi v Chorvatsku... 176 // Česká kuchyně ... 179 // Metodologie ... 181 // Jídla všedního dne ... 181 // Jídla sváteční ... 193 // Shrnutí kapitoly ... 199 // ZÁVĚR ... 201 // LITERATURA A ZDROJE ... 207 // PŘÍLOHY ... 221 // Příloha 1: Metodologický apendix k ohniskovým skupinám a scénář pro skupinové diskuse... 223 // Soubor příloh 2: Karty tradičních pokrmů ... 231 // Příloha 2.1 Karty pokrmů pro Hlučínsko ... 231 // Příloha 2.2 Karty pokrmů pro Hanácké Slovácko ... 235 // Příloha 2.3 Karty pokrmů pro Podkrkonoší ... 253 // Příloha 2.4 Doplňující dotazník ke kartám pokrmů ... 264 // Příloha 3: Dotazník Tradiční jídlo v současném životě všedním a svátečním ... 265 // Příloha 4: Vybrané tabulky z individuálního dotazování za pomoci karet pokrmů ... 275 // SUMMARY ...283
(OCoLC)1240909003
cnb003277178

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC