Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 14.01.2023. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(1) Půjčeno:1x 
BK
EB
Vydání první
Praha : Univerzita Karlova, nakladatelství Karolinum, 2021
431 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace (převážně barevné), mapy ; 23 cm
Externí odkaz    Plný text PDF 
   * Návod pro vzdálený přístup 
   Plný text PDF (Bookport) 
   * Návod pro Bookport 

objednat
ISBN 978-80-246-4577-3 (brožováno)
ISBN 978-80-246-4693-0 (online ; pdf)
Et - environmentální texty ; 3
Obsahuje bibliografii na stranách 391-419 a rejstřík
Anglické resumé
001643889
Poděkování 9 // Úvod 11 // Seznam zkratek 14 // 1. VŠEOBECNÝ ZÁKLAD - VYBRANÉ KAPITOLY Z ENVIRONMENTÁLNÍCH VĚD 17 // 1.1 Ekosystémové služby a vliv člověka na ně 17 // 1.2 Metabolismus lidské společnosti 25 // 1.3 Primární a sekundární produkce a faktory, které ji ovlivňují 29 // 1.3.1 Fotosyntéza a energetika rostlin 29 // 1.3.2 Faktory ovlivňující primární produkci 32 // 1.3.3 Růstové strategie rostlin, alokace do produkce u různých typů rostlin, změny produkce a biomasy během sukcese 46 // 1.4 Vztah mezi produkcí a diverzitou 49 // 1.5 Konkurence mezi organismy a její vztah s produkcí a výnosem 53 // 1.6 Sekundární produkce 59 // 1.6.1 Energetická bilance heterotrofních organismů 59 // 1.6.2 Faktory ovlivňující sekundární produkci 61 // 1.7 Tok energie a látek ekosystémem 66 // 1.7.1 Tok energie 66 // 1.7.2 Koloběh vody 75 // 1.7.3 Cykly hlavních biogenních prvků 76 // 1.8 Otázky k zamyšlení 84 // 2. ZEMĚDĚLSTVÍ 86 // 2.1 Definice, vývoj a typy zemědělství 86 // 2.2 Rostlinná produkce 96 // 2.2.1 Plodiny, původ a vývoj 96 // 2.2.2 Půdy a výživa rostlin 112 // 2.2.3 Závlaha a odvodnění 138 // 2.2.4 Ochrana rostlin 141 // 2.2.5 Agrotechnika - úprava podmínek prostředí 146 // 2.2.6 Pěstování polních plodin 153 // 2.2.7 Trvalé travní porosty 163 // 2.2.8 Trvalé kultury a agroforestry 166 // 2.2.9 Zahradnictví 168 // 2.3 Rostlinná produkce a ekosystémy 170 // 2.3.1 Dopady zemědělství na úrovni krajiny 170 // 2.3.2 Tok vody a energie 178 // 2.3.3 Tok živin v krajině a koloběh prvků 179 // 2.3.4 Organická hmota, eroze a ostatní vlivy na půdu 184 // 2.3.5 Rostlinná produkce a biodiverzita 193 // 2.3.6 Rostlinná produkce a globální změna klimatu 197 // 2.4 Živočišná produkce 198 // 2.4.1 Biologické základy živočišné produkce 198 //
2.4.2 Hlavní druhy hospodářských zvířat a jejich původ 202 // 2.4.3 Chov hospodářských zvířat 207 // 2.4.4 Krmení hospodářských zvířat 210 // 2.5 Živočišná produkce a její dopady na organismy a ekosystémy 212 // 2.5.1 Vliv na stanoviště a biodiverzitu 212 // 2.5.2 Vliv na biogeochemické cykly, znečištění a globální změnu 216 // 2.5.3 Životní podmínky zvířat chovaných člověkem 219 // 2.6 Ekologické zemědělství a další přístupy k environmentálně šetrnému zemědělství 222 // 2.6.1 Ekologické zemědělství a jeho vliv na životní prostředí a lidské zdraví 222 // 2.6.2 Alternativní přístupy k environmentálně šetrnému zemědělství 225 // 2.7 Alternativy rozvoje budoucího zemědělství 226 // 2.8 Otázky k zamyšlení 235 // 3. LESNICTVÍ A MYSLIVOST 236 // 3.1 Les a biologické základy lesnictví 236 // 3.1.1 Definice lesa a jeho funkce i 236 // 3.1.2 Distribuce různých typů lesa ve světě a u nás 249 // 3.1.3 Růst a vývoj přirozených lesů 255 // 3.1.4 Hlavní druhy domácích lesních dřevin 256 // 3.2 Pěstování lesa pasečné a nepasečné 260 // 3.2.1 Obnova lesa 263 // 3.2.2 Výchovné zásahy 266 // 3.2.3 Obmýtí a těžba 271 // 3.2.4 Škodliví činitelé a ochrana lesa proti nim 287 // 3.2.5 Lesní hospodářský plán a Lesní hospodářské osnovy 288 // 3.3 Lignikultury a plantáže rychle rostoucích dřevin 288 // 3.4 Lesní hospodaření a ekosystémy 290 // 3.4.1 Lesní hospodaření a biodiverzita 290 // 3.4.2 Význam lesa pro pohyb vody v krajině 297 // 3.4.3 Les a biogeochemické cykly 301 // 3.4.4 Les a globální změna 304 // 3.5 Lov zvěře a myslivost 308 // 3.5.1 Lovná zvěř 309 // 3.5.2 Produkce zvěřiny a péče o zvěř 311 //
3.5.3 Lov, plánování a management lovu u nás a ve světě 311 // 3.5.4 Dopad lovu na populace zvěře a na ekosystémy 316 // 3.6 Otázky k zamyšlení 322 // 4. RYBÁŘSTVÍ A AKVAKULTURA 323 // 4.1 Biologické základy rybářství 323 // 4.1.1 Růst populací ryb a metody optimalizace jejich lovu 323 // 4.1.2 Produkce světových vodstev a její využití 333 // 4.1.3 Nejvýznamnější druhy lovených mořských živočichů 341 // 4.2 Hlavní metody lovu ryb a dalších živočichů a jejich environmentální dopady 345 // 4.2.1 Lov mořských ryb, korýšů a měkkýšů 345 // 4.2.2 Velrybářství 351 // 4.2.4 Rybářství ve sladkých vodách 352 // 4.2.5 Environmentální dopady rybolovu 353 // 4.2.6 Sportovní rybolov a jeho environmentální dopady 360 // 4.2.6 Možnosti regulace lovu 364 // 4.3 Akvakultura 367 // 4.3.1 Druhy akvakultur a jejich rozsah 367 // 4.3.2 Hlavní druhy ryb a dalších organismů v akvakulturách 367 // 4.3.4 Rybníkářství a další vnitrozemské akvakultury // a jejich environmentální dopady 369 // 4.3.5 Mořské akvakultury a jejich environmentální dopady 375 // 4.4 Dopady zemědělství a lesnictví na rybolov a vodní ekosystémy 377 // 4.5 Otázky k zamyšlení 380 // 5. ZÁVĚR 381 // Summary 390 // Literatura 391 // Rejstřík 420
(MiAaPQ)ECB6727656
cnb003348090

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC