Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 13.04.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(2) Půjčeno:4x 
BK
EB
První vydání
Praha : Karolinum, 2020
198 stran : ilustrace ; 23 cm
Externí odkaz    Plný text PDF 
   Plný text PDF (Bookport) 
   * Návod pro vzdálený přístup 
   * Návod pro Bookport 

objednat
ISBN 978-80-246-4620-6 (brožováno)
ISBN 978-80-246-4641-1 (online ; pdf)
Učební texty Univerzity Karlovy
Obsahuje bibliografie
Obecná část se zaměřuje na geriatrii jako medicínský obor, demografické stárnutí populace, nemocnost, fyziologické změny ve stáří, geriatrické syndromy, funkční geriatrické hodnocení a problematiku multidisciplinární péče v geriatrii. Speciální část cílí na vyšetření a hodnocení nutričního stavu, diagnostiku nutričních poruch a konkrétní choroby, které mohou přímo či nepřímo ovlivňovat nutriční stav seniorů. Každá kapitola obsahuje klíčová slova, učební cíle a zkušební otázky, které slouží k ucelení a zopakování poznatků z jednotlivých kapitol.Učebnice je určena především studentům a absolventům nutriční terapie se zájmem o oblast geriatrické (léčebné) péče, základní literaturou se pak stávají pro studenty nutriční terapie ve specializačním programu..
001645633
PŘEDMLUVA 9 // OBECNÁ ČÁST 11 // 1. GERIATRIE A GERONTOLOGIE (T. Vágnerová, E. Topinková) 13 // 1.1 Základní pojmy 13 // 1.2 Charakteristika stáří 14 // 2. DEMOGRAFICKÉ STÁRNUTÍ POPULACE, OČEKÁVANÉ TRENDY, WHO „LIFE COURSE“ PŘÍSTUP (T. Vágnerová, E. Topinková) 17 // 2.1 Úvod do problematiky demografického stárnutí 17 // 2.2 Očekávané trendy, WHO „life course“ přístup 17 // 3. NEMOCNOST A SPECIFIKA KLINICKÝCH PROJEVŮ CHOROB VE STÁŘÍ (E. Topinková, T. Vágnerová) 21 // 3.1 Charakter nemocnosti 21 // 3.2 Odlišnosti klinického obrazu nemoci 22 // 3.3 Časté projevy atypické Symptomatologie obrazu chorob ve stáří 23 // 3.4 Chronická nemocnost u seniorů 24 // 4. NEMOC A FUNKČNÍ POSTIŽENÍ, WHO KONCEPT ICF (INTERNATIONAL CLASSIFICATION OF FUNCTIONING) (T. Vágnerová, E. Topinková) 25 // 4.1 Funkční postižení, disabilita, invalidita 25 // 4.2 Zdravotní znevýhodnění 26 // 5. FYZIOLOGICKÉ ZMÉNY STÁRNOUCÍHO ORGANISMU (E. Topinková,T. Vágnerová) 28 // 5.1 Stárnutí 28 // 5.2 Orgánové změny v průběhu stárnutí 29 // 5.2.1 Gastrointestinální systém 29 // 5.2.2 Muskuloskeletální systém 33 // 5.2.3 Centrální nervová soustava 34 // 5.2.4 Renální funkce 35 // 5.2.5 Změny tělesného složení 36 // 5.2.6 Endokrinní systém 36 // 5.2.7 Imunitní systém 37 // 5.2.8 Hematologické funkce 38 // 5.2.9 Kardiovaskulární systém 38 // 5.2.10 Respirační systém 39 // 5.2.11 Smyslové poruchy 39 // 6. KOGNITIVNÍ A PSYCHOLOGICKÉ ZMĚNY SOUVISEJÍCÍ SE STÁRNUTÍM (P. Mádlová, E. Topinková) 40 // 6.1 Úvod do problematiky 40 // 6.2 Kognitivní porucha 41 // 6.2.1 Demence 41 // 6.2.2 Mírná kognitivní porucha 42 // 7. GERIATRICKÉ SYNDROMY A JEJICH VÝZNAM PRO NUTRIČNÍ TERAPII (P. Mádlová, E. Topinková) 43 // 7.1 Klinický význam geriatrických syndromů 43 //
7.2 Vybrané geriatrické syndromy se vztahem k poruchám výživy 45 // 7.2.1 Syndrom kognitivního deficitu a demence 45 // 7.2.2 Syndrom deliria 47 // 7.2.3 Depresivní syndrom 47 // 7.2.4 Ostatní geriatrické syndromy 48 // 8. FUNKČNÍ GERIATRICKÉ HODNOCENÍ (CGA) (T. Vágnerová, E. Topinková) 49 // 8.1 Úvod do problematiky 49 // 8.2 Oblasti komplexního geriatrického vyšetření 51 // 8.3 Nástroje využívané při komplexním geriatrickém vyšetření 52 // 8.3.1 Nástroje využívané pro hodnocení duševního zdraví 52 // 8.3.2 Nástroje využívané pro hodnocení tělesné zdatnosti a mobility 54 // 8.3.3 Nástroje využívané pro hodnocení sebeobsluhy a soběstačnosti v běžných denních činnostech 55 // 9. KONCEPT ZDRAVÉHO A AKTIVNÍHO STÁRNUTÍ, PODPORA ZDRAVÍ, TEORIE STÁRNUTÍ (E. Topinková,T. Vágnerová) 56 // 9.1 Úvod do problematiky 56 // 9.2 Koncept zdravého a aktivního stárnutí 56 // 9.3 Podpora zdraví, teorie stárnutí 58 // 10. MULTIDISCIPLINÁRNÍ PŘÍSTUP U GERIATRICKÉHO PACIENTA (E. Topinková, T. Vágnerová) 61 // 10.1 Úvod do problematiky 61 // 10.2 Role nutričního terapeuta 62 // 10.3 Příklad multidisciplinámí péče 62 // 11. SYSTÉM ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE O SENIORY V ČR A VE SVĚTĚ (T. Vágnerová) 65 // 11.1 Úvod do problematiky 65 // 11.2 Zdravotní služby a jejich organizace v České republice 66 // 11.2.1 Primární péče 66 // 11.2.2 Specializovaná ambulantní péče 67 // SPECIÁLNÍ ČÁST 69 // 12. NUTRIČNÍ SCREENING A PROCES NUTRIČNÍ PÉČE V GERIATRII (T. Vágnerová) 71 // 12.1 Úvod do problematiky 71 // 12.2 Nutriční screening - MNA® 71 // 12.3 Vyhodnocení nutričního screeningu a proces nutriční péče 78 // 13. DIAGNOSTIKA MALNUTRICE (T. Vágnerová) 80 // 13.1 Algoritmus nutriční diagnostiky die GLIM 80 // 13.2 Fenotypová kritéria malnutrice 82 //
13.2.1 Neúmyslný pokles hmotnosti 82 // 13.2.2 Nízký Body Mass Index 82 // 13.2.3 Snížené množství svalové hmoty 83 // 13.3 Etiologická kritéria malnutrice 83 // 13.3.1 Nízký příjem stravy a poruchy trávení / vstřebávání živin 83 // 13.3.2 Závažnost onemocnění / míra zánětlivé odpovědi 84 // 13.4 Určení etiologie malnutrice 84 // 13.4.1 Malnutrice v nemoci (Disease Related Malnutrition, DMR) 85 // 13.4.2 Malnutrice z hladovění bez onemocnění (non-DMR) 86 // 14. HODNOCENÍ NUTRIČNÍHO STAVU V GERIATRII A GERONTOLIGII (T. Vágnerová) 88 // 14.1 Nutriční anamnéza 88 // 14.2 Fyzikální vyšetření 90 // 14.3 Antropometrické hodnocení 91 // 14.4 Metody měření tělesného složení 98 // 14.4.1 Duální rentgenová absorpciometrie (DEXA) 99 // 14.4.2 Bioimpedanční analýza (BIA) 100 // 14.4.3 Zobrazovací metody 102 // 14.5 Laboratorní vyšetření 104 // 15. POTŘEBA ENERGIE ŽIVIN VE STÁŘÍ (T. Vágnerová) 114 // 15.1 Energetická potřeba 114 // 15.2 Potřeba bílkovin 116 // 15.3 Mikronutrienty 117 // 16. NUTRIČNÍ PODPORA (T. Vágnerová) 120 // 16.1 Základní principy nutriční podpory v geriatrii 120 // 16.2 Nutriční podpora v geriatrii a orexigenně působící léčiva 121 // 17. GERIATRICKÁ KŘEHKOST (T. Vágnerová) 126 // 17.1 Úvod do problematiky 126 // 17.2 Etiopatogeneze geriatrické křehkosti 127 // 17.3 Screening a diagnostika geriatrické křehkosti 128 // 17.4 Klíčové body 132 // 18. SARKOPENIE(E. Topinková) 133 // 18.1 Definice a diagnostická kritéria sarkopenie 133 // 18.2 Výskyt sarkopenie 134 // 18.3 Důsledky sarkopenie 135 // 18.4 Klinické projevy sarkopenie 136 // 18.5 Klasifikace sarkopenie 137 // 18.6 Doporučený diagnostický algoritmus sarkopenie 138 // 18.7 Konsenzuálně definované hodnoty doporučených vyšetření a testů 140 // 18.7.1 Svalová síla 141 //
18.7.2 Svalová hmota 141 // 18.7.3 Fyzická výkonnost 141 // 18.8 Možnosti léčby sarkopenie 142 // 18.8.1 Fyzická aktivita a cvičební programy 142 // 18.8.2 Nutriční intervence 143 // 18.8.3 Kombinované intervence - fyzická aktivita a nutriční suplementace 145 // 18.8.4 Farmakologická léčba sarkopenie 145 // 19. CÉVNÍ MOZKOVÉ PŘÍHODY A PORUCHY POLYKÁNÍ (I. Kušniariková) 146 // 19.1 Cévní mozkové příhody 146 // 19.1.1 Rizikové faktory CMP 146 // 19.1.2 Malnutrice u CMP 147 // 19.1.3 Dysfagie po CMP 147 // 19.2 Dysfagie z jiných příčin 148 // 19.3 Screening poruch polykání 148 // 19.4 Terapie dysfagie 150 // 19.5 Výživa u poruch polykání 151 // 19.6 Stravování pacientů - strategie ke snížení rizika aspirace 154 // 19.7 Zahušťovadla a perorální nutriční doplňky vhodné pro pacienty s dysfagií 154 // 20. ORÁLNÍ ZDRAVÍ SENIORŮ A PORUCHY ŽVÝKÁNÍ (H. Michálková) 156 // 20.1 Úvod do problematiky 156 // 20.2 Funkce dutiny ústní 156 // 20.3 In vol učni změny v dutině ústní ve stáří 158 // 20.3.1 Opotřebení zubů 158 // 20.3.2 Sliny a slinné žlázy 158 // 20.3.3 Žvýkání 160 // 20.3.4 Porucha chuti 161 // 20.4 Dentálni hygiena u seniorů 162 // 20.5 Hodnocení nutričního stavu 163 // 21. HOJENÍ CHRONICKÝCH RAN (T. Vágnerová) 165 // 21.1 Úvod do problematiky 165 // 21.2 Makronutrienty 166 // 21.2.1 Energetická potřeba 166 // 21.2.2 Sacharidy 166 // 21.2.3 Tuky 166 // 21.2.4 Proteiny 167 // 21.3 Mikronutrienty 168 // 21.3.1 Vitaminy 168 // 21.3.2 Minerální látky 169 // 21.4 Hydratace 170 // 22. INTERAKCE POTRAVIN A LÉČIV (D. Fialová) 171 // 22.1 Úvod do problematiky 171 // 22.2 Interakce potravin a léčiv - mechanismus účinku 172 // 22.3 Příklady interakcí potravin a léčiv 173 // 22.4 Užívání léčiv s jídlem a pitím 176 //
23. ETICKÉ PROBLÉMY VE STÁŘÍ VČENĚ PROBLEMATIKY PALIATIVNÍ A KONCE ŽIVOTA (T. Vágnerová) 179 // 23.1 Základní etické principy v geriatrické péči 179 // 23.2 Paliativní a terminálni péče 180 // 23.3 Výživa v terminálni fázi 183 // PŘÍLOHA - Standard nutriční péče v geriatrii a gerontológii - Obecné principy nutriční péče (T. Vágnerová, E. Klímová) 185 // LITERATURA 198
(OCoLC)1204253530
(MiAaPQ)ECB6456003
cnb003243416

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC