Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 06.02.2021. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
Vyd. 1
Praha : Prostor, 2004
326 s.

objednat
ISBN 80-7260-116-4 (váz.)
Obsahuje údaje o autorovi
Indie - črty cestopisné
000018293
Obsah // Prolog/ 9 // Absolutní země / 11 // Straší mi na věži nad jezerem. Indie krásná a strašná. První a druhá indická cesta. Jak přestat stárnout. Proč Indové nechtějí napodobit, co děláme my tak dobře? Jsou chudí a smějí se. Posvátná kráva. // Ášram / 21 // První jízda noční Indií. Přízraky z dětství. // Ášram Šri Ramana Maharišiho. První noc a první den v ášramu. Arunáčala. Svatí mužové vandrují po hoře. // Sto dvacáté první Bhagvanovy narozeniny. // Město Tiruvanamalai. Kdo obejde horu Arunáčala bosý a s otevřeným srdcem, ztratí ego. Dům Fridy Kahlo. Poslední byt Lva Trockého v Mexico City. // První a poslední svět / 37 // Neprovdaná dcera Suma. Já uhranutá. Chudí lidé. Československý a český prezident neuměl čarovat. Škoda, může si za to sám. Poslední setkání s Eduardem Tomášem. Divé děti v Madrásu. Indický folklor pro turisty. Současné umění na Západě. Kdo víc zasvifiuje zeměkouli? // Dětský sen: Pondicherry / 50 // Indický vlak 2. třídy. Stal se zázrak. Večerní meditace u hrobu. Šrí Aurobindo a Mother. Karuizawa a sopka Asama-jama v roce 1966. Pouť za dvěma českými architekty Antonínem a Františkem. Ostrov motýlů se proměnil v asijského draka. // Být stará žena a mít příběh / 68 // Konečně Golcon. Krása a Umění podle Mother. // Víra v pokrok a budoucnost lidstva. Věda tenkrát a dnes. Opiové doupě v Kambodži. Být stará žena a mít
příběh. Kopule nad Reichstagem a čeští předělávatelé zámků na chaloupky. // Věčný zápas s egem / 82 // Město básníků a filozofů na břehu Indického oceánu. Kibuc aneb realizovaný komunismus. Matrimandir. // Já a Ty, vztah realizovaný přes Boha. // Martin Buber a jeho chasidské učení v Indii. // Ego se brání svým potměšilým způsobem a ne a ne se rozplynout. // Indické a západní ego / 88 // Jsem druhořadý evropský občan. Krishnamurtiho centrum v Anglii. Naipaul a jeho vize Indie. Bhagavadgítá a upanišady. Mount St. Michel a západní mystika. Svoboda od strachu a bídy, právo na jistotu a štěstí. // Kalijuga / 105 // Temný věk bohyně Kálí. 11. září 2001. Co s námi dělá rychlost. Východní a západní mýtus. Poslední možnost pro indiány Hopi. Svět možná skončil a neví o tom. // Konec představivosti / 117 // Globalizace. Indická atomová puma. // Co může jedinec dělat, když je svět odsouzen k zániku. Tady v Indii je všechno víc vidět. // První cesta do Spojených států. Samizdat po letech. // Pocta matce Ganze / 198 // Staré sněhurky a nazí sádhúové. Nauka je pro hlupáka nebezpečná. Guru, který učil nesmrtelnosti. Všichni chceme být šťastni. Bardakqi, turecká vesnice po třiceti pěti letech. Večerní plavba po Ganze. Slavnost vody a ohňů. // Dobrá matka Indie / 219 // Sarnáth - místo Buddhova prvního kázání. Dobrý král Ašóka a jeho říše. Na návštěvě u Tibeťanů.
Ostrov motýlů. Čankajškovo mauzoleum. Setkání s dalajlamou. // Druhá cesta do Indie / 232 // Za dva roky na hodinu přesně. Jeníkův první den. Existuje v indii láska mezi mužem a ženou? // Trojí přivítání. // Ruská ruleta / 241 // Žena básníkova a ruský imperialismus. Chilský nositel dobré vůle. Zvací dopis z roku 1968. Američané volí Bushe, protože chtějí revolvery. // Kde žít a nezbláznit se? // Džajsalmér, město v poušti / 249 // Jak krásně se nám žilo v poušti. Safari na velbloudech. Nebezpečný boss. Jeník obchodníkem a hazardním hráčem. Kdybychom se už nikdy neobjevili... // RiSikéš / 258 // Svaté město všech hinduistů, rišiů, jogínů a ztroskotanců. Ášram Vedniketan. Dobročinní milionáři stolují. Načikétovo jezero. Mistral, žena a pávi. // Nejlepší škola na světě / 273 // Poezie silnic. Krishnamurtiho škola v Himálaji. Červená karkulka. Anandův sloh. Učitelé a děti. // Matka Tereza / 284 // Matka Tereza na Pražském hradě. Jak je dobré sloužit. Stížnosti a milosti. Stal se zázrak. // Příběh osvíceného / 291 // Možná to bude znít jako pohádka. Jak je to snadné, říká moje Milada. Jak těžké, dodávám já. // Himálajská píšťalka / 303 // Každý den ráno pozoruji ledovec. Rituální koupel v Ganze. Meditace u chrámu. Slepec, který vidí. // Cesta do hor / 311 // Jít pěšky pořád nahoru. Vesnice Agora. // Občas se dotknout smrti, to pomáhá životu.
Noc u posvátného jezera. Zabít se můžeš jen jednou.

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC