Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 25.01.2020. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(10) Půjčeno:10x 
BK
Vyd. 1.
Praha : Cherm, 1999
239 s. : il.

objednat
ISBN 80-902521-4-1 (váz.)
Další názvovoý údaj z obálky: možnosti ulehčení tělu a mysli, upevnění duševní rovnováhy, podpora na cestě osobního duchovního růstu
Obsahuje ilustrace, doslov, údaje o autorovi a jeho fotografii
Makrobiotika - význam a recepty kuchařské - příručky
Výživa - hledisko zdravotní - příručky
000104925
Obsah // O CO NÁM PŮJDE // A JAKÉ JE NAŠE POJETÍ ... 7 // Ke zdraví jednoduchou stravou... 7 // Strava z celistvých přírodních potravin ... 7 // Každý se rozhodne sám, do jaké hloubky půjde... 9 // Psychické a emocionální stavy... 9 // Optimální uvolnění a zpevnění Příprava ? plánované činnosti. Odvrácení útlumu, rozladění, nadměrné stimulace. // Podpora na cestě osobního duchovního růstu... 9 // Využíváme poznatky moderní vědy, ale i tisícileté zkušenosti // lidstva ... 11 // Změna pohledu ... 11 // L Spojitosti s tělem, myslí a duchem // MEZI UVOLNĚNÍM A ZPEVNĚNÍM... 15 // Základním hlediskem jsou potřeby našeho těla ... 15 // Přiměřené uvolnění a zpevnění ... 17 // Faktory uvolnění a zpevnění... 17 // Závislost uvolnění a zpevnění na tělesné konstituci. 18 // Nadměrné uvolnění nebo zpevnění ... 19 // Nadměrné uvolnění. Nadměrné zpevnění. Projevy. // Nadměrné uvolnění nebo zpevnění a posílení negativních // myšlenek člověka... 23 // Vyhraněné uvolnění nebo zpevnění (krajní stavy)... 23 // Zvraty vyhraněných stavů... 24 // Poznání stavů nadměrného uvolnění nebo zpevnění... 24 // Nadměrné uvolnění a zpevnění a návrat do rovnováhy.. 25 // 232 // Uvolnění a zpevnění v důsledku stravy je ze všech vlivů nejzávažnější ... // Vyhraněné stavy a zdraví... // Volba stravy v praxi... // Vlastnosti potravin... // Praktické zkušenosti jsou nutné...
// Vliv přípravy jídla na jeho charakter ... // Den s vyváženou stravou... // Jídlo v souladu s plánovanou činností... // Sestava jednotlivých jídel... // 26 // 27 // 28 28 // 30 // 31 33 33 35 // TŘI STAVY MYSLI... // Jídla rozlaďující ... // Jídla stimulující ... // Jídla harmonizující... // Složené stavy nerovnováhy... // Stimulace a nadměrné zpevnění. Stimulace a nadměrné uvolnění. Rozladění a nadměrné zpevnění Rozladění a nadměrné uvolnění. // Opatrnost je nutná... // 38 // 39 // 39 // 40 42 // 43 // PŘIROZENÝ STAV RADOSTI ... // Utišení mysli... // Dvě cesty duchovního růstu... // Možnosti stravy ... // Pomoc stravy na cestě poznání a zuslechtovani charakteru // Ulehčení tělu a mysli vhodně volenou stravou... // Pomoc stravy na cestě soucítění a lásky... // Citlivost jako podmínka soucítění... // Strava z přírodních potravin a citlivost ... // 45 // 45 // 47 // 49 // 49 // 51 // 52 // 52 // 53 // MASO VE STRAVĚ... // Pohled z hlediska zdraví ... // Etický pohled ... // Nejdůležitější je čistota charakteru Je nutný radikální krok? ... // 233 // OBSAH // JEDNOTA STRAVY A MYSLI ... 61 // Přeměny prvků v živých organismech... 61 // Můžeme stravu přetvořit myšlením? ... 63 // Je možné zhodnocení stravy nějak napomoci?... 64 // II. Možnosti ulehčení tělu a mysli // KOMBINACE POTRAVIN V JÍDLE ... 69 // Zjednodušená dělená strava... 70 // Základní pravidlo... 70 // Další
dodatečná pravidla... 71 // Sestava jídla v praxi... 72 // Oba principy v jednom jídle. Jídla mimo domov. // ŽVÝKÁNÍ JÍDLA ... 76 // Přínosy dobrého žvýkání ... 76 // Dostatečné rozmělnění. Začátek trávicího procesu. Větší uspokojení chuti. Naplnění potřeby sladké chuti. Menší potřeba jídla. Vyrovnání méně vhodných kombinací potravin. Ochrana před infikovanou potravou. Zdroj nehmotné energie. // Jak dlouho žvýkat... 78 // Příprava jídla ... 79 // Opatrně s potravinami kyselé chuti... 79 // Tekutá jídla... 80 // Relaxace a meditace... 80 // STRAVA A TĚLESNÉ TEPLO ... 81 // Kalorická hodnota potravin ... 81 // Způsob přípravy jídla a jeho zahřívající účinek... 82 // Zahřívající a ochlazující účinek vlivem směrování proudění // tepla v těle... 85 // Tabulka: Zahřívající a ochlazující vlastnosti potravin -- 86 // Jak můžeme poznatků o tepelných vlastnostech potravin využít ... 91 // Ovlivnění charakteru potravin způsobem přípravy jídla... 91 // 234 // strava a vědomí // ROZVRŽENÍ JÍDLA BĚHEM DNE ... 93 // Naladění těla ? vnější činnosti nebo ? trávení jídla. 93 // Faktory, které se uplatňují ... 94 // Tělesný typ člověka. Způsob života. Druh stravy. // Jak často jíst ... // Rozhodující je chuť ? jídlu ... 95 // Možnosti rozvržení stravy při jídle třikrát denně ... 96 // OPTIMÁLNÍ TĚLESNÁ VÁHA... 99 // Přirozená strava vede ? optimální
tělesné váze... 99 // Obiloviny se používají v celých zrnech. Celozrnná strava obsahuje málo tuku. Obsahuje málo jednoduchých cukrů. Celozrnná strava neobsahuje nadbytek bílkovin. Pocit nasycení zajišťuje již objem stravy. Vyvážená strava obsahuje všechny potřebné základní chuti. Strava je dostatečně žvýkána. Nepoužívají se potraviny s vysokým obsahem bílkovin a potraviny s vysokým obsahem sacharidů v jednom jídle zároveň. // PŘÍPRAVA ? MEDITACI ...103 // STAV MYSLI PŘI JÍDLE ...105 // USPOKOJENÍ Z JÍDLA ...106 // Zastoupení všech základních chutí...196 // Základní chuti a jejich zdroje ...106 // Tabulka: Přehled chuťových vlastností potravin...?? // Střídání chutí během jídla ...114 // Povzbuzenou chuť je vhodné nakonec zklidnit. // Objem jídla ... // Jezme především to, co nám chutná...?7 // Dar chuti... // Vyčistit tělo a obnovit citlivost ? chuti...118 // Nejezme, když nám nechutná ...H9 // Dlouhodobý stav organismu, genetické vlivy. Přechodný stav organismu. Příprava a kombinace jídla. Čas jídla. Dostatečně strávené předchozí jídlo. Tělesný a emocionální stav. Větší konzumace nevyvážených potravin. Nechut vyvolaná podvědomím. // 235 // Někdy nám mohou prospět i potraviny, které jsou obvykle nevhodné ...121 // III. Uvedení do praxe // PŘECHOD NA CELOZRNNOU STRAVU ...125 // Základní složky jídla ...125 // Postupná změna jídelníčku ...126 // Obiloviny.
Luštěniny. Zelenina a syrový podíl stravy. Mořské řasy. Ovoce, ořechy a olejnatá semena. Syrový podíl stravy. Živočišné potraviny. // Náhrady masa nejsou řešení...130 // VAŘENÍ PRO RADOST ... 131 // Jednoduchá strava nepotřebuje složité recepty...131 // Vaření jako koníček...132 // Vaření jako prostředek ? sebeuvědomění...132 // Kuchař je lékař i kněz...133 // Naladění kuchaře a působení jídla...133 // Vaření jako tvůrčí proces...134 // POTŘEBY ? VAŘENÍ...136 // Pomůcky...136 // Zdroj tepla ...137 // OBILOVINY ...139 // Metody přípravy a charakter jídla...139 // Dostatečné uvaření. Energetická hodnota. Teplota, tlak, doba varu. Vaření v celých zrnech. Pražení. Mletí obilovin před vařením. Namáčení obilovin před vařením. Vylévání vody z namáčení pro lepší využití minerálních látek. Naklíčení před vařením. Přirozené kvašení těsta. // Obecný postup při vaření obilovin...143 // Vaření v tlakovém hrnci ...144 // 236 // f // strava a vědomí // Vaření v menším hrnci vloženém do tlakového hrnce...145 // Vaření v hrnci s akutermickým dnem...146 // Vaření obilovinových krémů v páře...146 // Příprava obilovin v termosce ...148 // DRUHY OBILOVIN ...152 // Pšenice ozimá a pšenice špalda ...152 // Špaldový krém nasladko vařený v páře ...153 // Krém ze špaldy a strouhané zeleniny...155 // Pšeničné placky s olejnatými semeny pečené na sucho ...157
// Špalda v termosce...159 // Žito...160 // Žitný kvasový chléb...160 // Oves ...162 // Ovesné vločky na sladko, fermentované a jen částečně tepelně // - 163 // zpracované ... // Jáhly ...I66 // Spařováníjáhel. Vaření. // Jáhly s bílým zelím vařené v tlakovém hrnci...167 // Rýže...ll7!! // Parbolizovaná rýže. Rýže natural. // Parbolizovaná rýže s praženou pohankou...171 // Parbolizovaná rýže v termosce...172 // Rýže natural jako krém na sladko...175 // Kroupy...176 // Vaření krup v menším hrnci vloženém do tlakového hrnce. Zapékání. // Pohanka...178 // Pohanka s parbolizovanou rýží...178 // LUŠTĚNINY ...I79 // Luštěniny vhodné ? pravidelnému užívání...179 // Hrách. Cizrna. Čočka. Fazole adzuki. Fazole mung. // Luštěniny vhodné ? občasnému užívání ...180 // Luštěniny obtížněji stravitelné ...181 // Sójové sýry ...mi // 237 // OBSAH // Způsoby zlepšení stravitelnosti luštěnin...181 // Základní: Namáčení Vaření s vhodným kořením. Vaření s mořskými řasami // Další možnosti: Naklíčení luštěnin. Odstranění pěny, vaření bez pokličky. Ukončení vaření s přídavkem octa. Zařazení luštěnin jako první chod jídla. // Základní postup přípravy luštěnin...184 // Sterilizování luštěnin ? uskladnění. Příprava uskladněných luštěnin ? jídlu. // Rychlá pomazánka na chléb ...186 // ZELENINA ...187 // Listová zelenina má přednost. // Tepelná
úprava zeleniny...188 // Způsoby přípravy a charakter jídla. // Způsoby přípravy zeleniny bez tuku...188 // Naparování. Dušení s malým množstvím vody. Dušení ve vlastní šťávě. Dušení s řasou Kombu. // Způsoby přípravy zeleniny s pomocí tuku...190 // Lehké osmahnutí na oleji a dušení. Dušení na oleji. Dušení ve vodě s olejem. // Pečení...191 // Obecné zásady pro přípravu zeleniny ...191 // Strouhaná karotka dušená se slunečnicovým olejem...192 // Naparovaná karotka se lněným olejem ...193 // Naparovaná karotka a kedluben se lněným olejem ...194 // OVOCE...197 // V létě více, v zimě méně. Uvolňující a ochlazující účinky. Ovoce je nejlepší samotné. // OŘECHY A OLEJNATÁ SEMENA ...199 // Trvanlivost a skladování. Použití. // Pražený sezam s kokosem...201 // Špaldové placky se lněnými semeny pečené na sucho ..202 // 238 // SYROVÝ PODÍL STRAVY // 203 // SŮL ...205 // ? čemu je sůl potřebná? Sůl a psychika. Přiměřené užívání soli. // Zapracovat sůl do jídla. Gomasio. Přednost má mořská sůl. Koření místo soli. // TUKY A OLEJE...208 // Které tuky jsou vhodné? Použití tuků a olejů v praxi. // Lněný olej ...211 // Tuky při tepelné přípravě pokrmů...211 // Podávání jídla...212 // JEDNODUCHÉ CUKRY VE STRAVĚ ...213 // Cesta ? přiměřenému užívání sladkého...213 // MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY ...216 // Zlepšení stravitelnosti mléka. Kozí mléko. Zakysané
mléčné výrobky. // VEJCE...219 // jak vejce užívat. // TEKUTINY A NÁPOJE...221 // Nedostatek a nadbytek tekutin...221 // Opatrně s některými potravinami ...223 // Kdy a jak pít ...223 // Co pít?...224 // SESTAVA BĚŽNÉHO JÍDLA...226 // Osvědčené kombinace obilovin a luštěnin. // DOSLOV // 231

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC