Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 23.12.2023. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
Příručka
2., upravené a dopln. vyd.
Praha : Státní zemědělské nakladatelství, 1986
329 s., [16] s. obr. příl.

objednat
000108339
Předmluva 5 // ČÁST TEORETICKÁ // 1. Odborná terminologie, biologie a další základní údaje 9 // 2. Rozdělení ovocných rostlin podle stavby nadzemní části 12 // 3. Květy jednotlivých ovocných druhů 13 // 4. Rozdělení ovocných rostlin podle plodů 14 // 5. Stavba květu 15 // 6. Opylení a oplození 16 // 7. Tvorba plodů z květů 17 // 8. Kastrace květů a sáčkování květů 18 // 9. Způsoby opylení květů 19 // 10. Rozdíl mezi květem diploidním a triploidním jako opylovačem 20 // 11. Volba opylovače podle doby kvetení 21 // 12. Sterilita a inkompatibilita 23 // 13. Tvorba plodů a růst plodů 24 // 14. Partenokarpie 25 // 15. Kořenový systém ovocných rostlin 26 // 16. Diferenciace pupenů 27 // 17. Nadzemní část ovocných dřevin — koruna a její rozdělení 28 // 18. Pupeny dřevní, listové a květní 29 // 19. Pupeny vrcholové, postranní, náhradní, spící a nahodilé 30 // 20. Letorasty vrcholové, postranní a předčasné 31 // 21. Plodné výhony u jádrovin 32 // 22. Plodnost dřeva podle stáří 33 // 23. Plodnost větve podle postaveni na stromě 34 // 24. Průřez a stavba listu ovocné dřeviny 35 // 25. Hladina podzemní vody pro pěstování ořešáku, slivoní, angreštu, rybízu, jabloní // na typových odnožích a jahodníku 36 // 26. Hladina podzemní vody pro pěstování višní, třešní, broskvoní, meruněk, hrušní a jabloní 37 // 27. Vliv reliéfu terénu na oslunění 38 // 28. Osvětlení středu koruny podle jejího tvaru 39 // 29. Měření minimální, maximální a okamžité teploty 40 // ČÁST PRAKTICKÁ // 1. Ovocnické školkařství 42 // 1.1. Nejpoužívanější podnože v ovocnářství 42 // 1.2. Rozmnožování ovocných dřevin generativně — semenem 43 // 1.2.1. Získávání semen z plodů, čištění a propírání semen 43 //
1.2.2. Třídění osiva do jakostních tříd podle čistoty a životnosti semen 44 // 1.2.3. Třídění osiva ořešáku a mandloně podle průměru 45 // 1.2.4. Stratifikace semen ovocných rostlin 46 // 1.2.5. Narušování pecky u peckovin před výsevem 47 // 1.2.6. Namáčení semen 47 // 1.2.7. Způsoby výsevu semen 4Í // 1.2.8. Hloubka výsevu semen 49 // 1.2.9. Klíčení semen 50 // 1.2.10. Přepichování semenáčků a zaštipování kořene 51 // 1.2.11. Rozdíl kořenů semenáče a typové podnože 52 // 1.3. Rozmnožování ovocných dřevin vegetativně - částí rostliny 53 // 1.3.1. Tvary ovocných dřevin — jednoleté štěpovance, Špičáky a tvarované // stromky 53 // 1.3.2. Tvary ovocných dřevin — volné zákrsky, vřetenovité zákrsky, // čtvrtkmeny, polokmeny a vysokokmeny 55 // 1.3.3. Řízkování dřevitými řízky, odběr řízků a jejich posouzení 56 // 1.3.4. Správný řez dřevitých řízků 57 // 1.3.5. Školkování dřevitých řízků 58 // 1.3.6. Odběr bylinných řízků 58 // 1.3.7. Správná příprava bylinných řízků 59 // 1.3.8. Množení kořenovými řízky 60 // 1.3.9. Rozmnožování rybízu a meruzalky z podzimního množení 61 // 1.3.10. Rozmnožování odkopky 62 // 1.3.11. Rozmnožování dělením 63 // 1.3.12. Rozmnožování nahrnováním (kopčením) 64 // 1.3.13. Rozmnožování hřížením — obyčejný způsob 65 // 1.3.14. Rozmnožování hřížením do rýh 66 // 1.3.15. Rozmnožování vlnovkovitým hřížením 67 // 1.3.16. Rozmnožování angreštu letním hřížením 68 // 1.3.17. Pravokořenné rozmnožování ovocných dřevin 69 // 1.3.18. Zakořeňování roubů 70 // 1.3.19. Příprava podnoží k očkování 71 // 1.3.20. Výběr oček na roubu pro očkování a příprava roubu 72 //
1.3.21. Očkování ovocných dřevin podle doby, očko spící, očko bdící 73 // 1.3.22. Očkování způsobem T 74 // 1.3.23. Vyštipování dřeva z očka 75 // 1.3.24. Očkování vrcholovým pupenem 76 // 1.3.25. Očkování Forkertovo 77 // 1.3.26. Nikolování 78 // 1.3.27. Očkování prsténcovité 79 // 1.3.28. Zavázání očka lýkem 80 // 1.3.29. Zavázání očka páskou z plastické hmoty 81 // 1.3.30. Zavázání očka gumovým úvazkem 82 // 1.3.31. Kontrola ujmutí očka 83 // 1.3.32. Povolování oček 84 // 1.3.33. Rozřezávání pásky z plastické hmoty 85 // 1.3.34. Nahrnování podnoží na zimu 86 // 1.3.35. Seříznutí očkovance na čípek a na ostro 86 // 1.3.36. Vyvázání očkovance k čípku 87 // 1.3.37. Odstranění čípku 87 // 1.3.38. Odstranění planých letorostů na naočkované podnoži 89 // 1.3.39. Plané letorasty na čípku 89 // 1.3.40. Zaštípnutí rašícího očka 90 // 1.3.41. Vyvázání očkovance k hůlce 91 // 1.3.42. Zaštipování a odstraňování obrostu během roku 92 // 1.3.43. Zásady pro odběr roubů pro roubování 93 // 1.3.44. Roubování kopulací 94 // 1.3.45. Roubování anglickou kopulací 95 // 1.3.46. Roubování sedélkováním 96 // 1.3.47. Roubování Tittelovým způsobem 97 // 1.3.48. Roubování na kozí nožku 98 // 1.3.49. Roubování do klínu 99 // 1.3.50. Roubování do boku 99 // 1.3.51. Roubování do rozštěpu 100 // 1.3.52. Roubování za kůru 101 // 1.3.53. Roubování třešní a višní v létě 102 // 1.3.54. Roubování ořešáku 103 // 1.3.55. Roubování typových podnoží (M) v zimě v ruce 104 // 1.3.56. Pěstování a roubování ovocných dřevin pomocí M můstku 105 // 1.3.57. Manžeta z M typů 106 // 1.3.58. Roubování angreštu a rybízu v zimě na balíčkovanou meruzalku 107 //
1.3.59. Roubování angreštu a rybízu na jaře za zelena do rozštěpu 108 // 1.3.60. Vypěstování stromkového rybízu a angreštu z řízkované meruzalky přímo ve školce 109 // 1.3.61. Vylepšování neujmutých podnoží na jaře roubováním 111 // 1.3.62. Ošetření roubovance na přeroubované podnoži po vyrašení 111 // 1.3.63. Vypěstování kmene ve školce z vrcholového pupenu 112 // 1.3.64. Vypěstování kmene ve školce mezištěpováním 113 // 1.3.65. Vypěstování kmene ve školce střídavým řezem 114 // 1.3.66. Zakráčení kmene řezem na korunu 116 // 1.3.67. Zvýšení kmene a vypěstování nové koruny 117 // 1.3.68. Koruna z předčasných výhonů a koruna zapěstovaná 117 // 1.3.69. Namáčení roubů do parafínu 118 // 1.3.70. Uchovávání roubů přes zimu 119 // 1.3.71. Balení a zasílání roubů 120 // 1.3.72. Třídění podnoží do jakostních tříd 121 // 1.3.73 Třídění podnože meruzalky zlaté do jakostních tříd 122 // 1.3.74. Třídění školkařských výpěstků vysokokmenů, polokmenů a čtvrtkmenů do jakostních tříd 123 // 1.3.75. Třídění školkařských výpěstků s vyšším kmenem podle počtu a délky výhonů v koruně do jakostních tříd 124 // 1.3.76. Třídění školkařských výpěstků s nízkým kmenem podle počtu a délky // výhonů v koruně do jakostních tříd 126 // 1.3.77. Třídění školkařských výpěstků volných a vřetenovitých zákrsků do jakostních tříd 127 // 1.3.78. Třídění školkařských výpěstků angreštu, rybízu a lísky do jakostních tříd 128 // 1.3.79. Označování školkařských prodejných výpěstků 130 // 1.3.80. Zahradnické nože používané ve školkařství na roubování a očkování . 130 // 1.3.81. Žabky, nůžky a pilky používané ve školkařství 131 // 1.3.82. Broušení nožů 133 //
2. Pěstování ovocných dřevin na trvalém stanovišti 135 // 2.1. Výsadba a ošetřování ovocných dřevin po výsadbě 135 // 2.1.1. Spon pří výsadbě - čtvercový, obdélníkový, trojúhelníkový, kosočtverečný a kosodélníkový 135 // 2.1.2. Osvětlení stromu vzhledem ke světovým stranám — orientace řad // výsadeb 136 // 2.1.3. Zaměřování pravého úhlu při výsadbě 137 // 2.1.4. Stanovení osy výsadby — vyměření osy pozemku 138 // 2.1.5. Vyměřování jednotlivého místa pro výsadbu stromku 139 // 2.1.6. Zajištění vyměřeného bodu stanoviště stromku pro výsadbu 139 // 2.1.7. Kopání jam pro výsadbu ovocných stromků 140 // 2.1.8. Umístění kůlu ve vykopané jámě 141 // 2.1.9. Mrazová kotlina 142 // 2.1.10. Rigolace půdy 144 // 2.1.11. Výstavba drátěnky pro ovocné stromy 144 // 2.1.12. Impregnace kůlů v 146 // 2.1.13. Řez kořenů stromku — zásady 146 // 2.1.14. Řez kořenů před výsadbou stromku 147 // 2.1.15. Namáčení kořenů před výsadbou stromku 148 // 2.1.16. Výška výsadby ovocného stromku 149 // 2.1.17. Přišlápnutí ovocného stromku při výsadbě 150 // 2.1.18. Zálivka po výsadbě ovocného stromku 151 // 2.1.19. Úvazky stromků ke kůlu 152 // 2.1.20. Ochrana kmene proti poškození 153 // 2.1.21. Přemostění okousaných stromků 154 // 2.2. Technika řezu a její vliv na ovocné dřeviny 155 // 2.2.1. Řez dlouhý, střední a krátký 155 // 2.2.2. Řez na patku a řez na čípek 156 // 2.2.3. Řez posilovači a řez zeslabovací 157 // 2.2.4. Odřezávání větve - zásady 158 // 2.2.5. Postup při odřezávání větve í 159 // 2.2.6. Následky nesprávného řezu 160 // 2.2.7. Zacelování ran po řezu 161 // 2.2.8. Šittovy stupně růstu a plodnosti ve vztahu k řezu ovocných dřevin .. 162 // 2.2.9. Vliv zesilovacích zářezů na pupeny 163 //
2.2.10. Letní řez dlouhý u jabloně 164 // 2.2.11. Letní řez krátký u jabloně 165 // 2.2.12. Zaškrcování a kroužkování větve 166 // 2.2.13. Vylamování rašících pupenů 167 // 2.2.14. Odřezávání konkurenčního výhonu 168 // 2.2.15. Následky špatně vyvázané větve 169 // 2.3. Řez a pěstování prostorových tvarů ovocných dřevin 170 // 2.3.1. Typy korun ovocných dřevin - pyramidální, kulovitá a plošná 170 // 2.3.2. Koruna patrovitá a bezpatrovitá 171 // 2.3.3. Zakládáni patrovité koruny jabloni a hrušni po výsadbě 172 // 2.3.4. Výchovný řez patrovité koruny jabloni a hrušní v 1. roce po výsadbě 172 // 2.3.5. Výchovný řez patrovité koruny jabloní a hrušní ve 2. roce po výsadbě 173 // 2.3.6. Zakládáni bezpatrovité koruny jabloni a hrušní po výsadbě 174 // 2.3.7. Výchovný řez bezpatrovité koruny jabloní a hrušní v 1. roce po výsadbě 175 // 2.3.8. Výchovný řez bezpatrovité koruny jabloní a hrušní ve 2. roce po výsadbě 176 // 2.3.9. Nesprávný řez koruny po výsadbě 177 // 2.3.10. Řez nedopěstované koruny 178 // 2.3.11. Výchovný řez vřetenovitého zákrsku 179 // 2.3.12. Vyvažování vřetenovitých zákrsků ohýbadly 180 // 2.3.13. Zapěstování vřetenovitého zákrsku vyvažováním 181 // 2.3.14. Oeschberský způsob pěstování koruny jabloní 181 // 2.3.15. Řez ořešáku po výsadbě 182 // 2.3.16. Řez třešní a višní po výsadbě 183 // 2.3.17. Řez broskvoně po výsadbě - koruna pyramidální 184 // 2.3.18. Řez broskvoně po výsadbě - koruna kotlovitá 185 // 2.3.19. Řez meruněk po výsadbě, opravný výchovný řez po výsadbě 186 // 2.3.20. Použití rozpěrek při výchovném řezu 187 // 2.3.21. Řez namrzlé koruny 188 // 2.3.22. Udržovací řez 189 // 2.3.23. Letní řez broskvoní 190 //
2.3.24. Zmlazovací řez úplný a detailní 191 // 2.3.25. Ochrana roubů před ptactvem 192 // 2.3.26. Počet roubů a jejich rozestavení při přeroubování 193 // 2.3.27. Úprava stromu v 1. roce po přeroubování 194 // 2.3.28. Tažné větve a jejich postavení 195 // 2.3.29. Vlky v koruně a jejich odstranění 196 // 2.4. Řez a pěstování plošných tvarů ovocných dřevin 197 // 2.4.1. Rozdíl mezi ovocnou stěnou a pásovou výsadbou — samonosnou // ovocnou stěnou 197 // 2.4.2. Vhodnost ovocných stěn a pásových výsadeb - samonosných ovocných stěn pro pěstování jednotlivých druhů 198 // 2.4.3. Pěstování svislého kordónu s krátkým a dlouhým obrostem 198 // 2.4.4. Pěstování šikmého kordónu 199 // 2.4.5. Pěstovéní jednoramenného a dvouramenného vodorovného kordónu 200 // 2.4.6. Šikmá zpeřená palmeta 200 // 2.4.7. Vodorovná zpeřená palmeta 201 // 2.4.8. Těchobuzická palmeta 202 // 2.4.9. Ruzyňská palmeta 203 // 2.4.10. Holovouská palmeta 204 // 2.4.11. Průhonická palmeta 205 // 7 412. Řez jabloní podle Brejtra r 206 // Lepageova palmeta 207 // 2.4.14. Schlósserova palmeta 208 // 2.4.15. Delbardova palmeta 209 // 2.4.16. Bouchéova-Thomasova palmeta 210 // 2.4.17. Marchandův způsob pěstování 211 // 2.4.18. Italská palmeta 212 // 2.4.19. Werderská palmeta 213 // 2.4.20. Pillarův způsob pěstování plodného obrostu 214 // 2.5. Řez a pěstování bobulovin a dalšího drobného ovoce a lísky 215 // 2.5.1. Řez rybízu po výsadbě a v dalším roce 215 // 2.5.2. Řez keřového angreštu po výsadbě a v dalším roce 216 // 2.5.3. Výsadba stromkového rybízu a angreštu 217 // 2.5.4. Výchovný řez stromkového rybízu a angreštu 217 // 2.5.5. Udržovací řez stromkového rybízu a angreštu 218 // 2.5.6. Bormínský způsob pěstování rybízu 219 //
2.5.7. Rýnský způsob pěstování rybízu 221 // 2.5.8. Pěstování rybízu a angreštu na drátěnce 222 // 2.5.9. Výsadba a řez maliníku a ostružiníku po výsadbě 223 // 2.5.10. Řez maliníku a ostružiníku v dalších letech 224 // 2.5.11. Způsoby pěstování maliníku a ostružiníku 224 // 2.5.12. Tvorba sazenic jahodníku 226 // 2.5.13. Výběr vhodných sazenic jahodníku a způsoby výsadby 226 // 2.5.14. Zakořenění sazenic jahodníku podle doby výsadby 227 // 2.5.15. Vysazování jahodníku do řádků 228 // 2.5.16. Výsadba jahodníku na záhony 229 // 2.5.17. Výsadba jahodníku do plastické fólie 229 // 2.5.18. Jednoletý způsob zahuštěného pěstování jahodníku s likvidací poloviny sazenic po sklizni 230 // 2.5.19. Podkládání jahodníku 231 // 2.5.20. Řez lísky po vysazení 232 // 2.5.21. Řez lísky v dalších letech pěstování 232 // 2.5.22. Odstraňování obrostu meruzalky u stromkového angreštu a rybízu 233 // 2.6. Výživa a hnojení a závlaha ovocných rostlin 234 // 2.6.1. Závlaha postřikem 234 // 2.6.2. Závlaha podmokem a přeronem 235 // 2.6.3. Závlaha kapková 236 // 2.6.4. Závlahové množství a potřebná hloubka provlažení půdy 237 // 2.6.5. Hnojení injektorem 238 // 2.6.6. Průměrné dávky živin pro hnojení ovocných sadů 239 // 2.6.7. Úprava základních dávek dusíku 239 // 2.6.8. Úprava základních dávek kyseliny fosforečné a drasla 240 // 2.6.9 Hnojení bórem 240 // 2.6.10. Hnojení železem 240 // 2.6.11. Hnojení zinkem 241 // 2.6.12. Hnojení manganem 241 // 2.7. Sklizeň ovoce a jeho třídění 241 // 2.7.1. Správné oddělení plodu od plodonoše 241 // 2.7.2. Zjištění hmotnosti, objemu a velikosti plodu 242 // 2.7.3. Obaly na ovoce 243 // 2.7.4. Trhací košíky na ovoce 244 // 2.7.5. Třídění plodů 245 //
2.7.6. Jakostní ukazatele pro třídění ovoce 245 // 2.7.7. Seznam odrůd jablek zařazených do výběru 254 // 2.7.8. Seznam odrůd hrušek zařazených do výběru 255 // 2.7.9. Typy obalů na ovoce a nejvýše povolený obsah v kilogramech 256 // 2.7.10 Typy obalů pro čerstvé ovoce a nejvýše povolený obsah v kilogramech 257 // 3. Pomologie 258 // 3.1. Určování a hodnocení plodů jednotlivých odrůd 258 // 3.2. Základní tvary jablek 259 // 3.3. Základní tvary hrušek 260 // 3.4. Průřez plodem jablka 260 // 3.5. Sortiment povolených odrůd ovocných rostlin a révy vinné (Listina povolených odrůd — výňatek) 261 // 3.6. Rajonizace odrůd sortimentu jabloní 269 // 3.7. Krátké pomologické popisy některých odrůd 270 // 3.7.1. Jabloně 270 // 3.7.2. Hrušně 275 // 3.7.3. Švestky 276 // 3.7.4. Slívy 278 // 3.7.5. Renklódy 278 // 3.7.6. Mirabelky 278 // 3.7.7. Třešně 278 // 3.7.8. Višně 280 // 3.7.9. Meruňky 281 // 3.7.10. Broskvoně 282 // 3.7.11. Rybíz červený 284 // 3.7.12. Rybíz bílý 285 // 3.7.13. Rybíz černý 286 // 3.7.14. Angrešt 287 // 3.7.15. Maliník 289 // 3.7.16. Ostružiník 290 // 3.7.17. Jahodník 290 // 4. Československá soustava strojů doporučená pro intenzívní ovocnářství 297 // 5. Ochrana rostlin a hubení plevelů 298 // 5.1. Přehled herbicidů, jejich působení a možnosti využití 298 // 5.2. Herbicidy a jejich použití v ovocných školkách a ovocných výsadbách jednotlivých druhů 299 // 5.3. Chemické přípravky - jejich jedovatost pro teplokrevné živočichy a člověka, // škodlivost včelám a ochranné lhůty 303 // 5.4. Chemické přípravky a jejich použití 305 // 5.5. Určování chorob a škůdců podle příznaků a poškození 310 // 5.6. Regulátory růstu v ovocnářství 318 // 5.7. Správný postup přípravy postřikové jíchy 321 //
(OCoLC)39415633
cnb000030722

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC