Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 13.05.2023. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(3) Půjčeno:3x 
BK
Biografie
2., upravené vyd.
Praha : Neklan, 2003
254 s.

objednat
ISBN 80-902759-1-5 (brož.)
Obsahuje předmluvu, slovník, rejstřík, údaje o autorovi a jeho fotografii
Bibliografie: s. 243248
Dobrovský, Josef, 1753-1829 - biografie
000131134
Kapitola I ...9 // Mládí Dobrovského. Studia gymnasialní v Něm. Brodě a v Klatovech. Návštěva university pražské. Fakulta filosofická; Seibt a Stepling. Fakulta theologická Noviciát u jezovitů v Brně. Studium orientalských řečí a staroslovanštiny. Durich. (1753-1776.) // Kapitola II ...15 // Zednářství. Born. Dům hraběte z Nostic. Studium přírodovědy. Kritika biblických textů. Pražské zlomky hebrejských rukopisů. Dobrovský zednářem. Odpor stavů proti novotám Josefa II. Smutný stav jazyka českého a první pokusy o vzkříšení jeho. (1776-1779). Kapitola III ...23 // Studium bibliografie. Böhmische Literatur auf das Jahr 1779. Spor s Ungarem. Revision der bömischen Literatur auf das Jahr 1779. Böhmische und mährische Literatur. Literarisches Magazin für Böhmen und Mären (1779-1781.) // Kapitola IV ...30 // Vědecké studium jazyka českého. Lexikální práce. Horlení proti novotaření mluvnickému. Kritika mluvnic. Rosenthaler, Pohl, Šimek. Glagolice. Studie historické. Pařížek. O původu jména Čech. Tehdejší brožurová literatura. Gedanken über die Feldwirtschaft der Geistlichen. (1781.) // Kapitola V ...38 // Dobrovský přívrženec Josefinismu. Brněnský alumnat. Korber, Peč, Monsé. Kašpar hrabě Sternberg. Biskup Háj. Dobrovský postřelen. Uchází se o profesuru biblického studia na universitě pražské. De antiquis Hebraeorum characteribus. Dob. se uchází
o místo v dvorské bibliotéce vídeňské. Cesta do Vídně. Zlobnický. Van Swieten. Cesta do Prešpurku. Ribay. (1783 1784.)Kapitola VI // 45 // Snahy vlastencův o šíření a zvelebení jazyka českého. Thamova obrana. Pelclův úmysl vydávati staré knihy české. Dobrovského příspěvky к Tomsovu slovníku, bádání o kyrilici, hlaholici a diplomatice české. Jak máme užívat starých listin? Hurdálek navrhuje Dobrovského za vicerektora pražského generálního semináře. Dobrovský vysvěcen na kněžství. Stal se vicerektorem generálního semináře v klášteře Hradišti. Václav Stach. (1784-1787.) // Kapitola VII ...55 // Správa semináře. Spojení Dobrovského s Prahou. Učená společnost česká. D. stal se rektorem. Vědecké práce jeho v době té. Kar. Gottlieb Anton. Slavia. Seminář zrušen. Bibliotekařství v Mikulově. Návrat do Prahy. Kapitola VHI ...68 // Obrat v politice za Leopolda II. Über den Ursprung und die Bildung der slav. insbesondere der böhm. Sprache. Geschichte der böhm. Sprache. Žádost za zřízení českého gymnasia. Cesta do Krkonoší. Přednáška před císařem v učené společnosti. Cesta do Švédska a Ruska. Profesura českého jazyka na universitě pražské. Příspěvky к vydání Griessbachova N. Zákona. Schůze s Ribayem v Praze. Cesta s hrabětem z Nostic do Němec a Italie. (1791 1795). Kapitola IX ...76 // Churavost. Cesta do Lipska a Drážďan.
Uchází se o proboštství v Staré Boleslavi. Nemoc duševní. Cesta do Rakous a do Moravy. Dobrovský má dán býti do blázince. Smrť Durichova. (1795-1802). Kapitola X ...96 // Prosodie přízvučná. Obraznost slovanštiny. Názory jazykozpytné. O prvním textu českého překladu bible. Slovanské, t.j. české. Nová pomůcka, jak lépe rozumět ruštině. Německo-český slovník. Literární spor s Thamem. Návrh na rostlinný systém. Česká SpolečnostKapitola XI 106 // Dobrovský se odstěhoval z ostrova Kampy. Durichova slovanská knihovna. Bořivojův křest. Nárys českých deklinací. Adelungův Mithridates. Českých přísloví sbírka. Hanke von Hankenstein. Stachův hanopis. Fr. Švanda. Ludmila und Drahomiř. Slavín. Hlaholice. Dobrovský uchází se opět o proboštství Staroboleslavské, též o bibliotekářství universitní. Zevrubná mluvnice češtiny. První svazek Lindeova slovníku. (18031809). Kapitola XII ...122 // Kopitar. Slovanská encyklopedie. Staroslovanská mluvnice. Společný pravopis slovanský. Slovanská akademie ve Vídni. Smrť Zlobnického. Kopitar nepřítel Maďarů, Němcův a Rusův. Dobr. chce se ucházeti o slov. profesuru ve Vídni. Kapitola XIII ...134 // Dobrovský podporuje Jungmannův slovník. Dopisuje si s Grimmem. Cesta s hr. Fr. Sternbergem do Němec. Frisinské Zlomky. Soukromé přednášky Dobrovského. Rusové v Praze. Seznam ruských slov a rčení.
Nárys všeobecného etymologika slovanských jazyků. Rada všelikých zvířat. Slovanka. Příspěvky к historii kalicha v Cechách. Dějiny české řeči a literatury. Kritické pokusy: Václav a Boleslav. Starobylá Skládání. Spor o ortografii a prosodii. Kapitola XIV ...148 // Přípravy na cestu do Vídně. Ümrti v domě Nosticově. Dob. členem společnosti „für ältere deutsche Geschichtskunde“. Základy slovanštiny starého dialektu. Kapitola XV ...160 // Spůsob života Dobrovského na Chuděnicku. Pracuje o Jornandově díle. Cyrill und Methud der Slaven Apostel. (1823). Dobrovský členem správního výboru musejního. Užívá Karlových Varů a lázní Mariánských, kdež se sešel s Göthem. Codex Bohuslava z Cechtic a Wolfenbůttelská legenda o sv. Václavě. Niebuhr. Rumjancov. Palacký v Praze. Kapitola XVI ...168 // Libušin soud zaslán nejv. purkrabí. К návrhu Dobrovského v museum stranou odložen. Vytištěn v Pravdě ruské, ve Věstníku akademie Petrohradské a v Kroku. Spor o Libušin soud: Literarischer Betrug, V. Svobody obrana, Vorläufige Antwort auf V. Svobodas Ausfälle. Recense Eugeniova Slovára historického, Pravdy ruské a Libušina soudu.Kapitola XVII // 182 Jmenosloví siovanké. Sbírka liinebursko-vendických slov. Koupil original kroniky Víncenciovy. Klerik Ansbert Horký. Kritika o Dobrovského díle „Cyrill und Method“ ve Wien. Jahrb. Odpověď Dobrovského.
Cyrill a Method od Richtera a Dobrovského polemika s ním. Dobrovský navrhl vydání letopisů českých. Bolzano. Mährische Legende. Churavost. Kapitola XVIII ...194 // Názor Dobrovského, K. Sternberga a Palackého o budoucnosti národu českého, založení musejních časopisů a Hormaierův úsudek o nich. Dobrovského kritika o Jungmannově Historii literatury české, Šafaříkově Gesch. der slav. Sprache und Literatur a Richterově spisu Über das grossmährische Reich. Dobrovského pojednání v obou musejních. Návrh к smíření se s Jungmannem. Mater Verborum. Evangelium sv. Jana. Pojednání Dobrovského v obou musejnících r. 1828. List к Bowringovi. Kyselost proti Dobrovskému. Úsudek Bowringův o něm. Letní pobyt Dobrovského v Chuděnicích. Choroba duševní. Zničil rukopis lužicko-srbské mluvnice. Cesta do Vídně. Návrat. Smrť v Brně. Pomník jeho. Kapitola XX ...220 // Charakteristika Dobrovského. Kapitola XIX 208 // Kapitola XXI 229 // Výpisky z korespondence Dobrovského // Slovník 243 // Rejstřík 249

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC