Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 22.06.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(13) Půjčeno:13x 
BK
První vydání
Praha : Mladá fronta, 2016
447 stran : barevné ilustrace ; 24 cm

objednat
ISBN 978-80-204-3757-0 (vázáno)
Edice postgraduální medicíny
Obsahuje bibliografie a rejstřík
České a anglické resumé
001451273
Obecná část // 1 Potravinová alergie 13 // 1.1 Úvod 13 // 1.2 Prevalence potravinové alergie (Evropa, USA): metaanalýzy 14 // 1.3 Prevalence potravinové alergie v České republice 20 // 1.4 Genetika potravinové alergie 24 // 2 Patofyziologie 32 // 2.1 Střevní bariéra, slizniční imunita 32 // 2.2 Cesty senzibilizace 39 // 2.3 IgE mechanismy 42 // 2.4 Non-lgE mechanismy 44 // 2.5 Senzibilizace versus alergie 45 // 2.6 Potravinové bílkoviny (alergeny) 46 // 2.7 Nebílkovinné alergeny 48 // 2.8 Aditiva 49 // 2.9 Potravinové alergeny 50 // 2.10 Rodiny potravinových alergenů 51 // 2.11 Multiproteinová potravinová alergie 55 // 3 Zkřížená reaktivita 59 // 3.1 Zkřížená reaktivita - přínosy 60 // 3.2 Zkřížená reaktivita - výhody 60 // 3.3 Zkřížená reaktivita - nevýhody 61 // 3.4 Zkřížená reaktivita mezi rodinami alergenů 61 // 3.5 Zkřížená reaktivita - cukerné determinanty 63 // 3.6 Zkřížená reaktivita - druhově specifické a nespecifické // alergeny 63 // 4 Diagnostika 66 // 4.1 Anamnéza (diagnostika na základě klinických parametrů) 66 // 4.2 Kožní prick testy v diagnostice potravinových alergií 69 // 4.3 Diagnostika potravinové alergie - specifické IgE 77 // 4.4 Molekulární diagnostika 86 // 4.5 Diagnostika potravinové alergie metodou imunoblot 93 // 4.6 Vyšetření specifických protilátek izotypu IgG 96 // 4.7 Náplasťové testy 100 // 4.8 Funkční testy 105 // 4.9 Expoziční testy 111 // 4.10 Diagnostika potravinové alergie - ostatní 133 // 5 Projevy potravinové alergie 138 // 5.1 Projevy potravinové alergie: urtikarie a angioedém 138 // 5.2 Respirační projevy potravinové alergie 142 // 5.3 Anafylaxe navozená potravinou 144 // 5.4 Eozinofilní ezofagitida 155 // 5.5 Potravinou indukovaná enterokolitida 163 // 5.6 Potravinová alergie postihující gastrointestinální trakt 168 // 5.7 Atopický ekzém 171 // 5.8 Heinerův syndrom 174 //
6 Léčba 176 // 6.1 Hydrolýza bílkovin 176 // 6.2 Antihistaminika 183 // Potravinová alergie a intolerance // 6.3 Kromoglykan sodný 184 // 6.4 Probiotika 186 // 6.5 Kortikosteroidy 188 // 6.6 Imunoterapie potravinové alergie 189 // 6.7 Biologická léčba 198 // 7 Potravinové intolerance 200 // 7.1 Intolerance sacharidu 200 // 7.2 Laktózová intolerance 201 // 7.3 Intolerance fruktózy 203 // 7.4 Intolerance sorbitolu 204 // 7.5 FODMAP 205 // 7.6 Histaminová intolerance 206 // 7.7 Scombroid syndrom 213 // 8 Prognóza potravinové alergie - vyhasínání, perzistence // i alergicky pochod 218 // 8.1 Prognóza potravinové alergie 218 // 8.2 Prognóza alergie na bílkoviny kravského mléka 218 // 8.3 Prognóza alergie na vej ce 219 // 8.4 Prognóza alergie na arašid a stromové ořechy 220 // 8.5 Prognóza alergie na pšeničnou mouku a sóju 221 // 8.6 Prognóza alergie na ryby, mořské plody a semena 221 // 8.7 Sledování pacientů podie prognózy, alergický pochod 221 // 9 Geneticky modifikované organismy 224 // 9.1 Co jsou geneticky modifikované organismy? 224 // 9.2 Cíle a metody procesu transgenoze 224 // 9.3 Rizika geneticky modifikovaných organismů 226 // 10 Informace o složení potravin - legislativní ochrana // spotřebitele 229 // 10.1 Nařízení EU (1169/2011) pro označování alergenů 229 // 10.2 Povinné informace o alergenech 231 // 10.3 Další údaje na etiketách 232 // 10.4 Označování obsahu lepku 232 // 10.5 „Může obsahovat “ 232 // Speciální část // 11 Alergie na bílkoviny kravského mléka 234 // 11.1 Kravské mléko a bílkoviny kravského mléka 234 // 11.2 Kravské mléko a mléka savců 235 // 11.3 Bílkoviny kravského mléka a mateřské mléko 236 // 11.4 Bílkoviny kravského mléka v potravinách 236 // 11.5 Alergie na bílkoviny kravského mléka podle typu bílkoviny 237 // 11.6 Prevalence alergie na bílkoviny kravského mléka 238 //
11.7 Těžké alergie na bílkoviny kravského mléka 238 // 11.8 Projevy alergie na bílkoviny kravského mléka 239 // 11.9 Diagnóza 247 // 11.10 Léčba alergie na bílkoviny kravského mléka 257 // 11.11 Alergie na bílkoviny kravského mléka - vápník 265 // 11.12 Laktózová intolerance 266 // 11.13 Alergie na bílkoviny kravského mléka - prevence 267 // 11.14 Prognóza 268 // 12 Ostatní živočišná mléka 272 // 13 Vejce 274 // 13.1 Význam a vlastnosti vejce 274 // 13.2 Prevalence alergie na vejce 275 // 13.3 Alergeny vejce (Gallusdomesticus, Cal d) 275 // 13.4 Klinické projevy 277 // 13.5 Alergie na vejce v dospělosti 278 // 13.6 Syndrom pták-vejce 279 // 13.7 Diagnostika 279 // 13.8 Přirozený průběh alergie na vejce 281 // 13.9 Léčba vaj ečné alergie 282 // 13.10 Kojené děti 282 // 13.11 Děti nekojené 283 // 13.12 Orální imunoterapie 283 // 13.13 Zkřížená alergie, náhrada vajec 284 // 13.14 Farmaka a doplňky obsahující vaječné složky 284 // 13.15 Očkování, očkovací látky s obsahem vaječné bílkoviny 285 // 13.16 Kazuistika 288 // 14 Obilné mouky 291 // 14.1 Obilniny, obiloviny 291 // 14.2 Obilné zrno, bílkoviny obilné mouky 291 // 14.3 Lepek (gluten) 292 // 14.4 Alergie na lepek 294 // 14.5 Lepkové i nelepkové bílkoviny 295 // 14.6 Omega-5-gliadin (Tri a 19) a anafylaxe 296 // 14.7 Diagnostika moučné alergie 297 // 14.8 Léčba moučné alergie 298 // 14.9 Nelepkové bílkoviny 299 // 15 Obilné mouky nelepkové 303 // 15.1 Rýže 303 // 15.2 Kukuřice 305 // 15.3 Proso 306 // 16 Neobilné mouky 308 // 16.1 Pohanka 308 // 16.2 Amarant 310 // 16.3 Quinoa 310 // V Sója // 17.1 Využití sóji 312 // 17.2 Složení sóji 312 // 17.3 Alergie na sóju 313 // 17.4 Alergeny sóji 315 // 17.5 Povinnost informovat spotřebitele 318 // 18 Ostatní luštěniny 320 // 18.1 Čočka 320 // 18.2 Cizrna 321 // 18.3 Hrách 321 // 18.4 Fazole 321 //
18.5 Lupina, vlčí bob 322 // 19 Arašíd 323 // 19.1 Využití arašídů 323 // 19.2 Alergie na arašídy 323 // Potravinová alergie a intolerance // 19.3 Projevy alergie na arašídy 324 // 19.4 Ovlivnění alergenicity arašídů 324 // 19.5 Zkřížená reaktivita 325 // 19.6 Diagnostika alergie na arašidy 325 // 19.7 Arašídové alergeny 326 // 19.8 Léčba arašídové alergie 331 // 19.9 Povinnost informovat spotřebitele 332 // 19.10 Specifická imunoterapie arašídové alergie 332 // 20 Ořechy 335 // 20.1 Lískový ořech 335 // 20.2 Vlašský ořech 338 // 20.3 Pekan 339 // 20.4 Para ořech 340 // 20.5 Kešú 340 // 20.6 Pistácie 342 // 20.7 Makadam 343 // 20.8 Piňoli 343 // 20.9 Mandle 344 // 21 Semena 345 // 21.1 Sezam 345 // 21.2 Mák 348 // 21.3 Slunečnice 349 // 21.4 Dýňová semínka 349 // 21.5 Pohanka 350 // 21.6 Quinoa 351 // 21.7 Amarant 351 // 22 Ovoce 352 // 22.1 Jablko 353 // 22.2 Broskev 355 // 22.3 Třešeň 356 // 22.4 Švestka 357 // 22.5 Jahody 357 // 22.6 Kiwi 358 // 22.7 Banán 359 // 22.8 Mango 360 // 22.9 Citrusy 361 // 22.10 Meloun 361 // 22.11 Granátové jablko 362 // 22.12 Fíky 362 // 23 Zelenina 364 // 23.1 Čeleď miříkovité (Apiaceae) 366 // 23.2 Čeleď lilkovité (Solanaceae) 369 // 23.3 Čeleď tykvovité (Cucurbitaceae) 373 // 23.4 Čeleď brukvovité (Brassicaceae) 374 // 23.5 Čeleď amarylkovité (Amaryllidaceúe) 376 // 23.6 Čeleď chřestovité (Asparagaceae) 377 // 23.7 Čeleď hvězdnicovité (Asteraceae) 378 // 23.8 Čeleď laskavcovité (Amaranthamie) 379 // 23.9 Čeleď kaparovité (Capparaceae) 380 // 23.10 Čeleď konopovité (Cannabaceae) 380 // 23.11 Čeleď jamovité (Dioscoreaceae) 381 // Obsah // 23.12 Čeleď pryšcovité (Euphorbiaceöe) 381 // 23.13 Čeleď svlačcovité (Convolvulaceae) 381 // 23.14 Čeleď arekovité (Arecaceae) 381 // 23.15 Čeleď šáchorovité (Cyperaceae) 382 // 23.16 Čeleď lipnicovité 382 //
24 Koření 388 // 24.1 Koření - prevalence 388 // 24.2 Koření - zkřížené reakce 389 // 24.3 Koření - čeleď miříkovité 390 // 24.4 Kopr 391 // 24.5 Zázvor 391 // 24.6 Kari (curry) 392 // 24.7 Koření - čeleď hluchavkovité 393 // 24.8 Pepř 394 // 24.9 Koření - čeleď myrto vité 394 // 24.10 Skořice 395 // 24.11 Vanilka 396 // 25 Ryby 398 // 25.1. Alergie na ryby 398 // 26 Alergie na korýše a měkkýše 406 // 26.1 Prevalence alergie na korýše a měkkýše 406 // 26.2 Taxonomie 406 // 26.3 Alergeny korýšů a měkkýšů a zkřížená reaktivita 407 // 26.4 Klinické projevy alergie na korýše a měkkýše, cesty senzibilizace 409 // 26.5 Diagnostika a nealergické reakce 410 // 26.6 Terapie 411 // 27 Alergie na latex, latex-fruit syndrom 413 // 27.1 Co je latex? 413 // 27.2 Rizikové skupiny alergie na latex 413 // 27.3 Latex-fruit syndrom 414 // 28 Aditiva - sulfity 418 // 29 Barviva 421 // 29.1 Syntetická barviva 421 // 29.2 Barviva přírodní 422 // 30 Ostatní 424 // 30.1 Pozdní anafylaxe na maso savců 424 // 30.2 Med 426 // 30.3 Houby 428 // 30.4 Pancake syndrom 432 // 30.5 Potravinová alergie na hmyz 433 // 30.6 Rostlinné alergeny 434 // Seznam zkratek 440 // Rejstřík 443
cnb002802438

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC