Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 18.05.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(13.8) Půjčeno:69x 
BK
1. vydání
Praha : Current Media, 2016
422 stran : ilustrace (některé barevné), portréty ; 24 cm

objednat
ISBN 978-80-88129-03-5 (vázáno)
Medicus
Tištěno částečně napříč
Obsahuje bibliografii na stranách 391-402 a rejstřík
České a anglické resumé
001459689
OBSAH // ÚVODNÍK // OBECNÁ CAST // 1. HISTORIE VÝŽIVY 17 // 2. DIETNÍ SYSTÉM 21 // 3. ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY 27 // 3.1 MAKRONUTRIENTY 27 // 3.1.1 Proteiny 27 // 3.1.2 Sacharidy 29 // 3.1.3 Tuky 30 // 3.2 MINERÁLY, VODA 33 // 3.2.1 Minerály a stopové prvky 33 // Sodík 33 // Draslík 33 // Horčík 33 // Vápnik 34 // Fosfor 35 // Stopové Prvky 36 // 3.2.2 Voda 37 // Balená přírodní minerální voda 37 // Balená pramenitá voda 38 // Balená kojenecká voda 38 // Balená pitná voda 38 // 3.3 VITAMÍNY 39 // 3.3.1 Vitaminy skupiny B 39 // 3.3.2 Vitamin C 40 // 3.3.3 Vitamin K 40 // 3.3.4 Vitamin E 40 // 3.3.5 Vitamin A 41 // 3.3.6 Vitamin D 41 // 3.4 ALKOHOL 43 // 3.4.1 Absorpce a metabolizmus alkoholu 43 // 3.4.2 Alkohol a energetický príjem, potreba základních živin 44 // 3.4.3 Onemocněni vyvolaná užíváním alkoholu 44 // Embryofetální alkoholový syndrom 45 // 3.4.4 Vliv mírné konzumace alkoholu na zdraví 45 // OBSAH // 5 // 4. ENERGETICKÝ METABOLIZMUS 47 // 4.1 ENERGETICKÉ SUBSTRÁTY 47 // Sacharidy 47 // Tuky 48 // Bílkoviny 48 // 4.2 ENERGETICKÝ VÝDEJ 48 // Bazálni energetický výdej 48 // Výdej energie při fyzické aktivitě 51 // Termický efekt potravy 51 // 4.3 OVLIVNĚNÍ ENERGETICKÉHO VÝDEJE 52 // Hladovění 52 // Akutní onemocnění 52 // 5. ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY 55 // Pitný režim 56 // Hmotnost 56 // Aditiva 56 // Pestrost stravy 57 // Vitaminy, minerály 57 // Příprava potravin 57 // Pravidelnost stravy 57
6. VYŠETŘENÍ STAVU VÝŽIVY 59 // 6.1 ANAMNÉZA 59 // 6.2 FYZIKÁLNÍ VYŠETŘENÍ 60 // 6.3 POMOCNÁ VYŠETŘENÍ 62 // 6.4 LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ 63 // 6.5 DIAGNOSTIKA MALNUTRICE 63 // 7. NUTRIGENETIKA A NUTRIGENOMIKA 69 // 7.1 INTERAKCE MEZI GENY A VNĚJŠÍM PROSTŘEDÍM -POHLED GENETIKA 69 // 7.2 NUTRIGENOMIKA A NUTRIGENETIKA - POHLED KLINIKA 81 // Metabolická onemocnění 81 // 7.3 NUTRIGENETIKA A NUTRIGENOMIKA - PRAKTICKÝ VÝSTUP 86 // SPECIÁLNÍ ČÁST // 8. PROBLEMATIKA DĚTSKÉ VÝŽIVY 93 // 8.1 VÝŽIVA NOVOROZENCE A KOJENCE 93 // 8.1.1 Mateřské mléko - druhy mateřského mléka 94 // 8.1.2 Kojení 96 // 8.1.3 Umělá mléčná výživa 98 // 8.1.4 Speciální umělá kojenecká výživa 98 // 8.1.5 Nemléčné příkrmy 99 // 8.1.6 Přídavky v kojeneckém věku 100 // 8.1.7 Výživa předčasně narozených novorozenců (nezralých, narozených před termínem) 100 // 8.2 STRAVA BATOLAT 102 // 6 // KLINICKÁ OlETOLOGIt A VÝŽIVA // 8.3 VÝŽIVA DĚTÍ VE STARŠÍM VĚKU 104 // 8.3.1 Předškolní děti (3-6 let) 104 // 8.3.2 Výživa školních dětí a dospívajících 105 // 8.4 NUTRIČNÍ SCREENING V PEDIATRII 107 // 8.5 ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA V PEDIATRII 108 // 8.5.1 Enterální výživa 108 // 8.6 PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA V PEDIATRII 115 // 8.6.1 Makronutrienty 116 // 8.6.2 Mikronutrienty - elektrolyty, vitaminy a stopové prvky 117 // 8.6.3 Praktické provedeni PV a příprava infuzních roztoků 118 // 8.6.4 Refeeding syndrom 120
// 8.7 REHYDRATACE A REALIMENTACE 121 // 8.8 ALERGIE NA BÍLKOVINU KRAVSKÉHO MLÉKA - ABKM U DĚTÍ 123 // 9. TĚHOTENSTVÍ A LAKTACE 125 // 9.1 METABOLIZMUS V TĚHOTENSTVÍ 125 // 9.1.1 Metabolizmus bílkovin 125 // 9.1.2 Metabolizmus sacharidů 126 // 9.1.3 Metabolizmus tuků 126 // 9.1.4 Metabolizmus vody 126 // 9.2 PŘÍJEM ENERGIE V TĚHOTENSTVÍ 126 // 9.2.1 Stanovení energetické potřeby 126 // 9.2.2 Váhový přírůstek v těhotenství 127 // 9.2.3 Podvýživa 128 // 9.2.4 Obezita a nadváha 128 // 9.3 NUTRIČNÍ SLOŽENÍ STRAVY 128 // 9.3.1 Makronutrienty v těhotenství 128 // 9.3.2 Mikronutrienty v těhotenství 130 // 9.4 ZÁSADY ZDRAVÉHO STRAVOVÁNÍ 1 34 // 9.4.1 Obecné zásady zdravého stravování 134 // 9.4.2 Složeni zdravé stravy 135 // 9.4.3 Nebezpečné látky v těhotenství 138 // Alkohol 138 // 9.4.4 Technologické úpravy potravin a hygiena v kuchyni 139 // 9.4 5 Výživová doporučení pro ČR - těhotné a kojící ženy 139 // 9.5 OBDOBÍ PŘED PLÁNOVANÝM TĚHOTENSTVÍM A JEHO POŽADAVKY NA VÝŽIV 140 // 9.6 VÝŽIVA BĚHEM LAKTACE 140 // 9.7 GESTAČNÍ DIABETES MELLITUS 140 // 9.7.1 Rizika GDM pro plod a matku 141 // 9.7.2 Diabetická dieta v těhotenství 141 // 10. PREDIABETES A DIABETES MELLITUS 143 // 10.1 PREDIABETES A PREVENCE DIABETŮ 143 // 10.1.1 Prevence diabetes mellitus 143 // Dieta v prevenci diabetů 1. typu 144 // Metabolický syndrom a diabetes 2. typu 146 // OBSAH // 7 // Rozdělení postupů z hlediska preventivní intervence
149 // Redukce hmotnosti a prevence diabetů 149 // 10.1.2 Bariatrická chirurgie a snížení výskytu diabetů 150 // 10.1.3 Dietní vlivy a vznik diabetů 150 // Alkohol, nápoje a vznik diabetů 154 // Další postupy v prevenci diabetů 2. typu 154 // Skóre rizika diabetů 154 // Endokrinní disruptory a organické polutanty 155 // 10.2 DIETNÍ LÉČBA PŘI DIABETES MELLITUS 1. TYPU 1 57 // 10.2.1 Principy léčby diabetes mellitus i. typu 157 // Léčba inzulínem 157 // Cíle dietní intervence u diabetes mellitus i. typu 158 // Edukace diabetiků 159 // Energetická nálož potravy 159 // Pohybová aktivita 170 // 10.3 DIETA U DIABETŮ 2. TYPU 171 // 10.3.1 Cíle diabetické diety 173 // AGEs ve stravě diabetika 185 // Shrnutí pro praxi 188 // 10.3.2 Práce s tabulkami v praxi 188 // 10.4 MIKROBIOM, DIABETES MELLITUS A DALŠÍ METABOLICKÁ ONEMOCNĚNÍ 192 // 11. DIETNÍ LÉČBA PŘI OBEZITĚ 193 // 11.1 REDUKČNÍ DIETA JAKO SOUČÁST TERAPIE - ZÁSADY KALORICKÉ RESTRIKCE 194 // 11.2 SPECIFICKÉ LCD A VLCD DIETY 195 // 11.3 ZÁSADY PRESKRIPCE REDUKČNÍ DIETY 197 // 11.4 PRAKTICKÝ POSTUP PŘI PRESKRIPCI REDUKČNÍ DIETY 200 // 11.5 PRAKTICKÝ POSTUP PŘI ENERGETICKÉ RESTRIKCI 203 // 11.6 BARIATRICKÉ VÝKONY 205 // 12. DIETA A KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM 209 // 12.1 DIETA PŘI ATEROSKLERÓZE 210 // Tuky a další dietní vlivy u aterosklerózy 210 // Cholesterol a dyslipidemie 212 // Jaké jsou změny lipidů u metabolického syndromu 214 // Postavení diety v léčbě
dyslipoproteinemií 216 // Klasická pravidla diety 216 // Akutní cévní příhody 222 // 12.2 ARTERIÁLNÍ HYPERTENZE 225 // Sodík (sůl) 226 // Draslík, ovoce a zelenina 229 // Alkohol 229 // Vápník, vitamin D 229 // Káva 230 // Arteriální hypertenze a obezita 230 // 8 // KLINICKÁ DIEIOLOGIE A VÝŽIVA // 13. DIETA PŘI OSTEOPORÓZE 231 // Osteoporóza 231 // Vápník 232 // Vitamin D 233 // 14. DIETA PŘI DNĚ 237 // 15. DIETA A NUTRIČNÍ OPATŘENÍ U ONEMOCNĚNÍ GASTROINTESTINÁLNÍHO TRAKTU, // JATER A PANKREATU 239 // 15.1 ONEMOCNĚNÍ DUTINY ÚSTNÍ 239 // 15.2 ONEMOCNĚNÍ JÍCNU 240 // 15.3 ONEMOCNĚNÍ ŽALUDKU 240 // 15.4 ONEMOCNĚNÍ TENKÉHO STŘEVA 241 // Malabsorbční syndrom 241 // Nespecifické střevní záněty 243 // 15.5 ONEMOCNĚNÍ TLUSTÉHO STŘEVA 244 // Průjem 245 // Zácpa 245 // Vláknina a její význam 245 // 15.6 ONEMOCNĚNÍ PANKREATU 246 // Akutní pankreatitida 246 // Chronická pankreatitida 246 // 15.7 VÝŽIVA PŘI ONEMOCNĚNÍCH JATER A ŽLUČNÍKU 247 // Akutní zánět jater - hepatitída 247 // Jaterní cirhóza 247 // Jaterní selhání 248 // Cholecystolitiáza 248 // 16. DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN 249 // 16.1 SELHÁNÍ LEDVIN 249 // Nutriční specifika dialyzační terapie 253 // Malnutrice pacientů s chronickou renální insuficiencí 254 // 16.2 NEFROLITIÁZA 255 // 17. VÝŽIVA A IMUNOLOGIE, ALERGOLOGIE 257 // 17.1 VÝŽIVA A IMUNOLOGIE 257 // 17.2 POTRAVINOVÉ ALERGIE 258 // 18. VÝŽIVA A ENDOKRINOLOGIE 267
19. KŮŽE A VÝŽIVA 269 // Atopická dermatitída 270 // 20. VÝŽIVA A NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ 273 // Role diety v etiopatogenezi nádorových onemocnění 273 // Rizikové faktory v dietě 273 // Obezita 274 // Dieta a prevence onkologických onemocnění 274 // Malnutrice u onkologických pacientů 274 // Dieta u onkologických pacientů 276 // OBSAH // 9 // Alternativní diety u onkologických pacientů 277 // Enterální a parenterální výživa v onkologii 277 // 21. PODVÝŽIVA 279 // 21.1 TYPY MALNUTRICE 279 // 21.2 PŘÍČINY PODVÝŽIVY 280 // 21.3 KOMPLIKACE MALNUTRICE 281 // 21.4 DIAGNOSTIKA MALNUTRICE 282 // 21.5 CÍLE NUTRIČNÍ PODPORY 283 // 21.6 ALGORITMUS NUTRIČNÍ PODPORY 284 // 22. UMĚLÁ VÝŽIVA 285 // 22.1 ENTERÁLNÍ VÝŽIVA 285 // 22.1.1 Způsoby podávání enterální výživy 285 // 22.1.2 Složení enterální výživy 288 // 22.1.3 Speciální formule enterální výživy 289 // 22.2 PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA 289 // 22.2.1 Složení parenterální výživy 289 // 22.2.2 Žilní vstupy pro parenterální výživu 290 // 22.2.3 Systémy pro parenterální výživu 293 // 22.2.4 Monitorování umělé výživy 294 // 23. PROBLEMATIKA NEUROPSYCHIATRICKÝCH ONEMOCNĚNÍ 295 // 23.1 PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY 295 // Obezita jako etiologický faktor poruch příjmu potravy 296 // Mentální anorexie 296 // Mentální bulimie 297 // Léčba poruch příjmu potravy 297 // 23.2 NUTRIČNÍ PODPORA 298 // Psychiatrická onemocnění 299 // Neurologická onemocnění
299 // 24. PSYCHOLOGIE A OBEZITA 301 // 24.1 PSYCHO PATOLOGIE OVLIVŇUJÍCÍ JÍDELNÍ CHOVÁNÍ 301 // 24.1.1 Obecná psychopatologie 301 // Deprese 301 // Úzkostné poruchy 302 // 24.1.2 Specifická psychopatologie související s příjmem potravy 302 // Záchvatovité přejídání - Binge eating syndrome 303 // Noční přejídání - Night Eating Syndrome 304 // Kontinuální jedeni 304 // jídlo a závislost 305 // Možnosti psychologické práce s obézními 306 // Motivace к hubnutí 307 // Očekávání od léčby 308 // 25. VEGETARIÁNSKÁ DIETA 309 // 25.1 ÚVOD 309 // 25.2 PŘEDNOSTI VEGETARIÁNSKÉ DIETY 311 // 10 // KLINICKÁ DlflOLOGIE A VÝÍIVA // 25.3 RIZIKA VEGETARIÁNSKÉ DIETY 312 // 25.4 ENERGETICKÝ PŘÍJEM 313 // 25.5 VITAMINY 314 // 25.6 MINERÁLNÍ LÁTKY 315 // 25.7 MASTNÉ KYSELINY 316 // 25.8 MIKROŘASY 317 // 25.9 VEGETARIÁNSTVÍ A DĚTI 318 // 26. ALTERNATIVNÍ DIETOLOGIE, FAKTA A MÝTY V DIETOLOGU 321 // 26.1 NĚKTERÉ ALTERNATIVNÍ DIETY 321 // 26.1.1 Medicína proti stárnutí 321 // 26.1.2 Hladovění 322 // 26.2 MÓDNÍ DIETY V LÉČBĚ OBEZITY 323 // 26.3 FUNKČNÍ PORUCHY TRÁVICÍHO TRAKTU 323 // 26.4 MÝTY A FAKTA O VEGETARIÁNSTVÍ 327 // 26.5 NĚKTERÉ MÝTY V DIETOLOGU 329 // Antioxidanty 329 // Hořký pomeranč 329 // Byliny a čaje 329 // Zelený čaj 330 // Káva 330 // Chrom 331 // Lykopen 331 // Konjugovaná kyselina linolová 331 // Sladidla 331 // 26.6 HOUBY 333 // 26.7 INTERAKCE LÉKŮ S PŘÍRODNÍMI LÁTKAMI 333 // 26.8
MASTNÉ KYSELINY A STRAVA 335 // 26.9 MARGARÍNY OBOHACENÉ FYTOSTEROLY 336 // 26.10 ZUBY A DIETY 339 // 26.11 ENDOKRINNÍ DISRUPTORY 340 // 26.12 ENERGETICKÉ NÁPOJE 341 // 26.13 NĚKTERÉ POJMY DNES SPÍŠE POLITICKÉ NEŽ VĚDECKÉ 341 // Biopotraviny 341 // Geneticky modifikované potraviny 341 // Funkční potraviny 342 // 26.14 NĚKTERÉ FENOMÉNY MODERNÍ DOBY 342 // Fast food 342 // Fytoestrogeny 343 // 27. TABULKY 345 // LITERATURA 391 // ZKRATKY 403 // REJSTŘÍK 405 // AUTORSKÝ KOLEKTIV 417 // OBSAH // 11
(OCoLC)951553140
cnb002783598

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC