Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 13.07.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
5 (hodnocen1 x )
(10) Půjčeno:20x 
BK
Praha : Erasport, s.r.o., [2018]
552 stran : barevné ilustrace ; 21 cm

objednat
ISBN 978-80-905685-5-6 (vázáno)
5000 výtisků
Obsahuje bibliografii na stranách 521-551
001470933
Teoretická část // 1 Úvod do světa výživy ve fitness a silových sportech 16 // 1.1 Vize knihy 20 // 2 Význam a specifika výživy ve fitness a silových sportech 21 // 2.1 Pyramida priorit ve sportovní výživě 23 // 3 Úvod do biochemie a fyziologie sportovní výživy 26 // 3.1 Základní pojmy biochemie a fyziologie (sportovní) výživy 27 // 3.2 Řízení a regulace metabolismu 29 // 3.2.1 Metabolická typologie 31 // 3.2.2 Mikrobiom 33 // 3.2.3 Hledisko evoluce 37 // 3.3 Vybrané hormony z perspektivy fitness a silových sportů 39 // 3.3.1 Testosteron 39 // 3.3.2 Růstový hormon 41 // 3.3.3 Inzulín 42 // 3.3.4 Glukagon 43 // 3.3.5 Kortizol 43 // 3.3.6 Ghrelin 44 // 3.3.7 Leptin 46 // 4 Energetický metabolismus 49 // 4.1 Energetická bilance 49 // 4.1.1 Výdej energie 49 // 4.1.2 Měření energetického výdeje 52 // 4.1.3 Příjem energie 54 // 4.2 Energetické substráty 55 // 4.2.1 Poměr energetických substrátů v jídelníčku 58 // 4.3 Energetické zásoby v organismu a jejich využití při zátěži 59 // 4.3.1 Využití energetických zásob při zátěži 60 // 4.3.2 Energetické zásoby v organismu 63 // 5 Bílkoviny 67 // 5.1 Biochemická struktura bílkovin a aminokyselin 69 // 5.2 Metabolismus bílkovin 72 // 5.2.1 Katabolismus bílkovin 72 // 5.2.2 Anabolismus bílkovin 75 // 5.2.3 Dusíková bilance 78 // 5.3 Biologická hodnota bílkovin 79 // 5.3.1 Další ukazatele kvality bílkovin ve výživě člověka 81 // 5.3.2 Zákony v metabolismu aminokyselin 83 // 5.4 Zdroje bílkovin pro výživu ve fitness a silových sportech 84 // 5.5 Dávkování a načasování příjmu bílkovin 96 // 5.5.1 Dávkování bílkovin 96 // 5.5.2 Může být vysoký příjem bílkovin u sportovců zdraví nebezpečný? 100 // 5.5.3 Může být příliš vysoký příjem bílkovin pro sportovce nevhodný? 102 //
5.5.4 Existuje maximální dávka bílkovin v jednom jídle? 103 // 5.5.5 Načasování příjmu bílkovin 105 // 5.6 Antibiotika, hormony a rezidua v mase 110 // 5.7 Vegetariánské mýty o živočišných bílkovinách 113 // 6 Sacharidy 127 // 6.1 Biochemická struktura sacharidů a cukrů 129 // 6.2 Metabolismus sacharidů 132 // 6.2.1 Katabolismus sacharidů 132 // 6.2.2 Anabolismus sacharidů 138 // 6.3 Glykemický index sacharidů a další ukazatele 141 // 6.3.1 Glykemický index 142 // 6.3.2 Glykemická nálož 145 // 6.3.3 Variabilita a limitace glykemického indexu 146 // 6.3.4 Inzulínový index 155 // 6.4 Zdroje sacharidů ve sportovní výživě 159 // 6.5 Dávkování a načasování příjmu sacharidů 181 // 6.5.1 Dávkování sacharidů 181 // 6.5.2 Je vhodný nadměrný příjem sacharidů a cukrů v objemu? 184 // 6.5.3 Jsou vhodné „nuly“ sacharidů v dietě? 185 // 6.5.4 Načasování příjmu sacharidů 186 // 6.5.5 Inzulínové okno a potréninkový nápoj 193 // 6.6 Lepek ve (sportovní) výživě - mýty a fakta 197 // 6.6.1 Nemoci z konzumace lepku 198 // 6.6.2 Je vyřazení lepku z jídelníčku pro zdravé lidi zdravější?.201 // 6.6.3 (Bez)lepkový verdikt (nejen) pro sportovce 203 // 6.7 Vláknina 205 // 6.8 Umělá sladidla 208 // 6.8.1 Má smysl se vyhýbat umělým sladidlům? 211 // 7 Tuky 212 // 7.1 Biochemická struktura lipidů a mastných kyselin 216 // 7. 2 Metabolismus tuků 225 // 7.2.1 Trávení a transport tuků 225 // 7.2.2 Metabolismus tukové tkáně a lipolýza 228 // 7.2.3 ß-oxidace mastných kyselin aneb spalování tuků 229 // 7.2.4 Syntéza mastných kyselin a triacylglycerolů 230 // 7.2.5 Syntéza ketolátek neboli ketogeneze 231 // 7.2.6 Metabolismus cholesterolu 233 // 7.3 Zdroje tuků ve sportovní výživě 235 // 7.4 Dávkování a načasování příjmu tuků 246 // 7.4.1 Dávkování tuků 247 //
7.4.2 Načasování příjmu tuků 249 // 7.4.3 Na jakém tuku a oleji smažit? 252 // 7.4.4 Má smysl se vyhýbat palmovému oleji? 254 // 8 Vitamíny 259 // 8.1 Význam vitamínů ve (sportovní) výživě 259 // 8.2 Vitamíny rozpustné ve vodě a jejich zdroje ve výživě 260 // 8.3 Vitamíny rozpustné v tucích a jejich zdroje ve výživě 264 // 8.4 Dávkování a příjem vitamínů ve sportovní výživě 267 // 8.5 Ztráty vitamínů tepelnou úpravou a skladováním potravin 269 // 9 Minerální látky a stopové prvky 272 // 9.1 Význam minerálních látek a stopových prvků ve výživě 272 // 9.2 Minerální látky a jejich zdroje ve výživě 273 // 9.3 Stopové prvky a jejich zdroje ve výživě 276 // 10 Pitný režim ve fitness a silových sportech 279 // 10.1 Bilance tekutin ve sportovní výživě 280 // 10.2 Doplňování tekutin ve sportovní výživě 281 // 10.3 Doplňování tekutin ve fitness a silových sportech 283 // 11 Suplementy ve sportovní výživě 285 // 11.1 Význam doplňkové výživy ve fitness a silových sportech 285 // 11.1.1 Hlavní přínosy suplementů pro sportovce 287 // 11.1.2 Jsou doplňky výživy bezpečné a přirozené? 289 // 11.1.3 Dělení suplementů 290 // 11.2 Proteiny 291 // 11.2.1 Metody výroby proteinových přípravků 293 // 11.2.2 Zdroje a druhy proteinových přípravků 295 // 11.3 Aminokyseliny 202 // 11.3.1 Komplexní aminokyseliny 303 // 11.3.2 BCAA 203 // 11.3.3 Ostatní aminokyseliny s bioaktivními účinky 306 // 11.4 Sacharidy a gainery 208 // 11.4.1 Gainery 210 // 11.4.2 Samostatné sacharidové přípravky 211 // 11.5 Suplementy s obsahem tuků 213 // 11.5.1 CLA 213 // 11.5.2 MCI oleje 213 // 11.5.3 Omega-3 mastné kyseliny 215 // 11.6 Vitamíny a minerální látky 217 // 11.7 Iontové nápoje 219 // 11.8 Kloubní výživa 222 // 11.8.1 Glukosamin 222 // 11.8.2 Chondroitin 223 //
11.8.3 MSN 223 // 11.8.4 Kolagen 224 // 11.8.5 Boswellia serrata 224 // 11.8.6 Cissus quadrangularis 225 // 11.8.7 Kurkumin 225 // 11.8.8 Rybí olej 226 // 11.8.9 Význam užívání kloubní výživy pro sportovce 326 // 11.9 Fitness potraviny 227 // 11.9.1 Proteinové tyčinky 227 // 11.9.2 Proteinové palačinky 228 // 11.9.3 Proteinový puding 328 // 11.9.4 Ovesné a rýžové kaše 329 // 11.9.5 Ořechová másla s proteiny 330 // 11.9.6 Proteinové těstoviny a chléb 330 // 11.10 Tekuté náhražky potravy 331 // 11.11 Kreatin 234 // 11.11.1 Složení a funkce kreatinu v organismu 335 // 11.11.2 Účinky kreatinu 236 // 11.11.3 Formy kreatinu 337 // 11.11.4 Užívání a dávkování kreatinu 339 // 11.11.5 Bezpečnost užívání kreatinu 341 // 11.12 Anabolizéry 342 // 11.12.1 Tribulus 343 // 11.12.2 HMB 344 // 11.12.3 Ecdysteron 345 // 11.12.4 Prohormony a prosteroidy 346 // 11.13 Stimulanty a NO produkty 347 // 11.13.1 Arginin 348 // 11.13.2 Citrulin 349 // 11.13.3 Beta alanin 350 // 11.13.4 Kofein 352 // 11.13.5 Taurin 355 // 11.13.6 Tyrosin 356 // 11.13.7 Inosin 357 // 11.13.8 Guarana 358 // 11.14 Spalovače tuku 359 // 11.14.1 Zelený čaj a extrakt ze zeleného čaje 360 // 11.14.2 Synefrin 362 // 11.14.3 Extrakt z kůry vrby bílé 364 // 11.14.4 Kapsaicin a extrakty z pepřů 364 // 11.14.5 Extrakt z banaby 365 // 11.14.6 Karnitin 366 // 11.14.7 HCA, chrom a další látky ve spalovačích tuku 368 // 11.15 Cyklování suplementů 369 // Praktická část // 12 Jak správně sestavit jídelníček 374 // 12.1 Hodnocení nutričního stavu a diagnostika sportovce 374 // 12.2 Personalizace výživy a individuální přístup 382 // 12.3 Jaký výživový postup zvolit? 387 // 12.4 Jak sestavit sportovní jídelníček? 389 // 12.5 Výživové návyky, udržitelnost výsledků // a dlouhodobý růst výkonnosti 395 //
13 Výživové postupy a redukční diety 399 // 13.1 Jaký druh redukční diety zvolit? 399 // 13.2 Nízkosacharidové diety (low-carb) 407 // 13.2.1 Ketogenní diety 408 // 13.2.2 Cyklická ketogenní dieta (CKD) 409 // 13.3 Nízkotučné diety (low-fat) 410 // 13.3.1 Sacharidové vlny 411 // 13.3.2 Konstantní příjem sacharidů 414 // 13.4 Flexibilní stravování (IIFYM) 415 // 13.5 Cleaneating 417 // 13.6 Paleo výživa 419 // 13.7 Přerušované hladovění (intermittent fasting) 420 // 13.8 Reverse dieting 422 // 13.9 Refeed days 424 // 13.10 Nejčastější chyby v redukční dietě 426 // 13.10.1 Metabolic damage 426 // 13.10.2 Cheat days 429 // 14 Moderní výživa ve fitness a silových sportech v praxi 431 // 14.1 Sportovní kulturistika (autoři: Milan Šádek a Tomáš Bureš) 433 // 14.1.1 Sportovní cíle v kulturistice 433 // 14.1.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 434 // 14.1.3 Jídelníček a suplementy pro nabírání svalů 438 // 14.1.4 Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku 440 // 14.1.5 Příprava před závody (autor: Tomáš Bureš) 442 // 14.2 Bikiny fitness (autor: Sabina Pleváková) 446 // 14.2.1 Sportovní cíle v bikiny fitness 446 // 14.2.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 452 // 14.2.3 Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období 458 // 14.2.4 Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů // a shazování tuku 461 // 14.2.5 Příprava před závody 463 // 14.3 Physique mužů (autor: Aleš Lamka) 465 // 14.3.1 Sportovní cíle ve physique mužů 465 // 14.3.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 467 // 14.3.3 Jídelníček a suplementy v mimosoutěžním období 469 // 14.3.4 Jídelníček a suplementy pro rýsování svalů a shazování tuku 471 // 14.3.5 Příprava před závody 473 // 14.4 Silový trojboj (autor: Milan Spingi) 474 //
4.4.1 Sportovní cíle v silovém trojboji 474 // 14.4.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 476 // 14.4.3 Jídelníček a suplementy v silovém trojboji 479 // 14.4.4 Příprava před závody 481 // 14.5 Vzpírání (autor: Jiří Orság) 483 // 14.5.1 Sportovní cíle ve vzpírání 483 // 14.5.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 483 // 14.5.3 Jídelníček a suplementy ve vzpírání 487 // 14.6 Strongman (autor: Jiří Tkadlčík) 490 // 14.6.1 Sportovní cíle u strongmanů 490 // 14.6.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 492 // 14.6.3 Jídelníček a suplementy u strongmanů 495 // 14.6.4 Příprava před závody 497 // 14.7 CrossFit (autor: Filip Trojovský) 499 // 14.7.1 Sportovní cíle v CrossFitu 499 // 14.7.2 Nutriční požadavky a výživové postupy 501 // 14.7.3 Jídelníček a suplementy v CrossFitu 502 // 14.7.4 Příprava před závody 503 // 15 Závěr 504 // 15.1 Poděkování 505 // Kolektiv autorů 506 // Seznam použitých zkratek 517 // Zdroje a doporučená literatura 521
(OCoLC)1048453334
cnb003002330

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC