Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 19.12.2020. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
Příručka
Brno : Neptun, [2004]
190 stran : ilustrace ; 21 cm

objednat
ISBN 80-902896-8-1 (brožováno)
Obsahuje bibliografii na stranách 147-159 a rejstřík
001480500
Obsah // Předmluva autora... // Úvod... // 1. Procentuální podíl kardiovaskulárních onemocnění na celkové // úmrtnosti v Evropě a v ČR... // 1.1 Demografická situace... // 1.2 Struktura úmrtnosti... // 2. Ateroskleróza... // 2.1 Etiopatogeneze aterosklerózy... // 2.1.1 Vznik aterosklerózy... // 2.1.1.1 Vznik fibrózního plátu... // 2.1.1.2 Stabilita plátu... // 3. Riziko a rizikové faktory aterosklerózy... // 3.1 Riziko... // 3.1.1 Rizikový faktor... // 3.1.2 Neovlivnitelný rizikový faktor... // 3.1.3 Ovlivnitelný rizikový faktor... // 3.1.4 Obecné vlivy na vznik aterosklerózy a ICHS... // 3.1.5 Modifikovatelné rizikové faktory... // 3.1.6 Neovlivnitelné rizikové faktory... // 4. ICHS (ischemická choroba srdeční)... // 4.1 Etiopatogeneze ICHS... // 4.1.1 Formy ICHS podle klasické klasifikace... // 4.1.1.1 Akutní formy ICHS... // 4.1.1.2 Angina pectoris... // 4.1.1.2.1 Stabilní angina pectoris... // 4.1.1.2.2 Nestabilní angina pectoris... // 4.1.1.2.3 Náhlá smrt... // 4.1.1.2.4 Akutní infarkt myokardu... // 4.1.1.3 Chronické formy ICHS... // 4.1.1.3.1 Chronická ischemická choroba srdeční... // 5. Riziko a stratifikace rizika ICHS... // 5.1 Vybrané modifikovatelné rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění // 5.1.1 Trombogenní rizikové faktory... // 5.1.2 Lp (a)... // 5.1.2.1 Oxidační stres... // 5.1.3 C - reaktivní protein (CRP)... // 5.1.4 Infekční faktory... // 5.1.5 Hypercholesterolemie... // 5.1.6 HDL cholesterol...
// ..9 // 13 // 15 // 15 // 16 21 21 22 24 24 27 27 27 // 27 // 28 28 29 31 33 // 33 // 34 34 36 36 // 36 // 37 37 40 40 // 49 // 50 // 50 // 51 // 51 // 52 // 53 // 54 56 // 5 // 5.1.7 Hypertriglyceridemie (hypertriacylglycerolemie)...59 // 5.1.8 LDL3...60 // 5.1.9 Modifikované LDL a HDL...61 // 5.1.9.1 Oxidaci LDL podporují...62 // 5.1.9.2 Látky bránící oxidaci LDL...62 // 5.1.10 Prodloužená postprandiální hyperlipemie...63 // 5.1.10.1 Fenotyp ?...63 // 5.1.10.2 Aterogenní lipoproteinový fenotyp...63 // 5.1.10.3 Obezita...63 // 5.1.10.4 Obezita a její následky...68 // 5.1.11 Hyperinzulinismus, inzulínová rezistence, diabetes mellitus...70 // 5.1.11.1 Inzulínová rezistence...71 // 5.1.12 Diabetes mellitus...72 // 5.1.13 Leptin...75 // 5.1.14 Zvýšená aktivita sympatického nervového systému...75 // 5.1.15 Stresové faktory...76 // 5.1.16 Arteriální hypertenze...77 // 5.1.17 Prognóza hypertenze...80 // 5.2 Nemodifikovatelné rizikové faktory...82 // 5.2.1 Věk...82 // 5.2.2 Pohlaví...82 // 5.2.3 Genetické faktory...;...83 // 5.2.4 Dyslipoproteinemie...84 // 5.2.4.1 Primární dyslipoproteinemie...85 // 5.2.4.2 Hypercholesterolemie...85 // 5.2.4.2.1 Familiární hypercholesterolemie...85 // 5.2.4.2.2 Familiární defekt apolipoproteinu ?100...87 // 5.2.4.2.3 Polygenní hypercholesterolemie...88 // 5.2.4.2.4 Familiární kombinovaná hyperlipoproteinemie...88 // 5.2.4.2.5 Familiární dysbeta- lipoproteinémie...89 // 5.2.4.2.6 Familiární hyperlipoproteinémie
typu V...90 // 5.2.4.2.7 Sekundární hyperlipoproteinemie...90 // 5.2.4.2.7.1 Endokrinní onemocnění...91 // 5.2.4.2.7.2 Onemocnění nadledvin...91 // 5.2.4.2.7.3 Onemocnění hypofýzy...92 // 5.2.4.2.7.4 Onemocnění ledvin...92 // 5.2.4.2.7.5 Chronické renální selhání...93 // 5.2.4.2.7.6 Stav po transplantaci ledvin...93 // 5.2.4.2.7.7 Onemocnění jater...93 // 5.2A2.7.8 Dyslipidemie poléková...94 // 5.2A2.7.9 Dyslipidemie parainfekční...95 // 5.2.4.2.7.10 Dyslipidemie indukovaná vlivem zevního prostředí...95 // 6 // 5.2.4.2.7.11 Obezita...96 // 5.2.4.2.7.12 Syndrom inzulínové rezistence, metabolický syndrom... 96 // 6. Prevence aterosklerózy a kardiovaskulárních onemocnění...97 // 6.1 Strategie prevence...97 // 6.1.1 Strategie individuální primární a sekundární prevence...97 // 6.1.2 Strategie populační prevence ...99 // 6.1.2.1 Výchova ke zdraví je zaměřena na zdravou i ohroženou populaci... 99 // 6.2 Doporučené postupy v primární a sekundární prevenci aterosklerózy // a kardiovaskulárních onemocnění...100 // 6.2.1 Intervence vybraných rizikových faktorů aterosklerózy // a kardiovaskulárních chorob...103 // 6.2.1.1 Celkový přívod energie...103 // 6.2.1.1.1 Možnosti intervence příjmu potravy...106 // 6.2.1.2 Bílkoviny...107 // 6.2.1.3 Sacharidy...109 // 6.2.1.4 Vláknina...109 // 6.2.1.5 Tuky...110 // 6.2.1.5.1 Přívod tuku u hyperlipoproteinémie...111 // 6.2.1.5.2 Přívod tuků u izolovaného zvýšení triglyceridů...114
// 6.2.1.6 Dieta u obezity...127 // 6.2.1.7 Přívod kuchyňské soli...128 // 6.2.1.8 Přísun vody, vitamínů a stopových prvků...128 // 6.2.1.9 Přísun alkoholu...129 // 6.2.1.10 Káva, čaj...130 // 6.2.1.11 Příjem železa...130 // 6.2.1.12 Kouření...130 // 6.2.1.13 Fyzická inaktivita...131 // 6.2.1.14 Intervence u arteriální hypertenze...135 // 6.2.1.14.1 Obecná doporučení pro léčbu hypertenze...136 // 6.2.1.14.2 Farmakoterapie hypertenze...137 // 6.2.1.14.3 Doporučení pro farmakoterapi...138 // 6.2.1.14.4 Intervence u arteriální hypertenze s orgánovými komplikacemi. 138 // 6.2.1.15 Intervence u diabetes mellitus...139 // 6.2.1.15.1 Složení diety diabetika...140 // Závěr...143 // Seznam zkratek...145 // Použitá literatura...147 // Příklady EKG u kardiovaskulárních onemocněních...171 // Rejstřík...183 // 7
(OCoLC)85102132
cnb001312434

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC