Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 08.07.2023. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
EB
EB
ONLINE
[Česko] : Grada, 2007
1 online zdroj (208 stran)
Externí odkaz    Plný text PDF (Bookport) 
   * Návod pro Bookport 


ISBN 978-80-247-6623-2 (online ; pdf)
ISBN 978-80-247-1616-9 (print)
Pivo se začalo pravděpodobně vyrábět již před desetitisíci lety v Mezopotámii. V této knize jsou popsány dějiny výroby zlatavého moku s některými zvyky a pověrami, které se k tomuto nápoji váží. Zmapovány jsou počátky organizovaného vaření piva v klášterních pivovarech, zejména v Čechách, popsán vznik měšťanských pivovarů v nově zakládaných českých královských městech, činnost právovárečných měšťanů a jejich boj se šlechtou o várečné právo. Uveden je rovněž vývoj strojního zařízení pivovarů od středověkého, manuálně ovládaného pivovaru, až k současným moderním provozům a technologiím výroby našeho národního nápoje..
001486389
Úvod ...9 // Historie výroby piva ...11 // Kdo byl Gambrinus? ...11 // Historik vaření piva ...12 // Historie vaření piva v Mezopotámii ...13 // Pivo ve starověkém Egyptě ...is // Pivo v Indii, Číně a Tibetu ...22 // Pivo v Americe ...23 // Pivo ve starověké Palestině ...23 // Pivo v antickém Řecku a Římě, starověcí Germáni, // Galové, Keltové a Slované ...23 // Pivo VEJSTŘEDOVĚKÉ EVROPĚ ...27 // Pivo v Čechách ...31 // Mílové právo ...36 // Svatováclavská smlouva a propinační právo ...38 // Založení Měšťanského pivovaru v Plzni roku 1839 ...40 // Pivovarství v Českých Budějovicích ...49 // Ledování ...50 // První světová válka ...52 // Období mezi světovými válkami ...53 // Druhá světová válka ...54 // Období mezi lety 1945 - 1989 ...54 // Období po roce 1989 ...55 // Výroba piva a potřebné suroviny ...57 // Co je pivo? ...57 // Extrakt původní mladiny a stupňovitost piva (obsah // ALKOHOLU) ...58 // Technologický postup výroby piva ...59 // SCEZOVÁNÍ SLADINY ...62 // Výroba mladiny ; ...64 // Chlazení mladiny a separace hrubých kalů ...65 // Hlavní kvašení mladiny ...67 // Sudování a ležení (dokvášení) piva ...70 // Filtrace ...70 // Suroviny pro výrobu piva ...7o // Voda ...70 // Chmel a chmelové výrobky ...74 // Slad ...78 // Pivovarské kvasnice ...80 // Vývoj strojního zařízení pivovarů ...82 // Starověké pivovary ...82 // Starověké pivovary v Mezopotámii ...82 // Starověké: pivovary v Egyptě ...82 // Středověké pivovary v Evropě ...82 // Novověké pivovary ...84 // Zavádění parního stroje do pivovarů ...84 // Vynález strojního chlazení ...85 // Vynález mikroskopu, Louis Pasteur ...86 // Vývoj strojního zařízení v pivovaru ...87 // Vývoj strojního zařízení na příjem, skladování, čištění, vážení a šrotování sladu ...87 //
Čištění sladu ...88 // Odvažování sladu na várku ...88 // Vývoj strojního zařízení pro mletí sladu ...89 // Varna ...93 // Klasická varna ...96 // Spádová varna ...97 // Hydrovarna ...98 // Popis jednotlivých nádob varny ...98 // Strojní zařízení pro separaci hrubých kalů, pro // CHLAZENÍ a PROVZDUŠŇOVÁNÍ MLADINY ...108 // Chladicí stoky ...108 // Vířivá káď ...109 // Chladicí a usazovací kádě ...110 // Sprchové chladiče ...110 // Skříňové chladiče ...110 // PROTIPROUDÉ TRUBKOVÉ CHLADIČE ...110 // Deskové výměníky ...111 // Hlavní kvašení mladiny // Kvasně kádě // Cylindricko-kónické tanky pro hlavní kvašení // BIOREAKTORY NA IMOBILIZOVANÉ KVASINKY // KVASNIČNÉ HOSPODÁŘSTVÍ // Propagační stanice // Ležení a dokvašování piva // Ležácké sudy // Ležácké tanky // Nathanův způsob kvašení // Cylindricko-kónické tanky pro ležení piva // Veľkoobjemové tanky pro ležení piva // Směšovač piva (kozlík) // Filtrace piva // Miskový (masový) filtr // Naplavovací svíčkový filtr // Naplavovací sítový filtr // Deskový filtr // Membránová zařízení // Přetlačné tanky // Zvyšování životnosti piva // Další strojní zařízení na úpravu piva // Plnění piva do láhví // Složení láhvárenskě linky na mytí a plnění skleněných láhví // Plnění piva do nápojových plechovek // Plnění piva do plastových láhví // Vývoj sudů a strojního zařízení pro jejich mytí a plnění piva // Vývoj sudů // Mytí a plnění sudů // Sanitace v pivovaru // CIP-sanitace A CIP-Stanice (Sanitační stanice) // Restaurační pivovary // Pivovarnické odborné školy, výzkumné ústavy a časopisy v českých zemích ...156 // Učení a školy ...156 // Pivovarnické výzkumné ústavy ...i62 // Pivovarské časopisy ...166 //
Nejznámější osobnosti, které ovlivnily historii nejen českého pivovarnictví ...170 // František Ondřej Poupě ...170 // Karel Josef Napoleon Balling ...171 // Jan Michal Schary ...171 // Tadeáš Hájek z Hájku ...172 // Zachariáš Jansen ...172 // Antoni van Leeuwenhoek ...172 // Robert Hooke ...172 // Louis Pasteur ...173 // Carl von Linde ...173 // Druhy piv ...174 // Druhy piv v České republice podle současné legislativy ...174 // Druhy piv ve světě ...175 // Pivovarnické cechy, spolky a společnosti ...ísi // Pivovarské pověry, zaklínadla a přísloví ...1x5 // Staré pivovarské míry a váhy ...191 // Literatura ...194 // Jmenný rejstřík ...196 // Věcný rejstřík ...199

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC