Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 30.05.2020. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
BK
1. vydání
Olomouc : Univerzita Palackého v Olomouci, 2013
177 stran : ilustrace ; 21 cm

objednat
ISBN 978-80-244-3280-9 (brožováno)
Nad názvem: Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury
Obsahuje bibliografie a rejstřík
001490271
Obsah // 1 Úvod...9 // 1.1 Pro koho je kniha určena?...9 // 1.2 Proč si přečíst tuto knihu?...9 // 2 Jídlo na našem talíři...10 // 2.1 Jak si vybíráme potraviny?...10 // 2.1.1 Kultura a tradice...11 // 2.1.2 Rodina...11 // 2.1.3 Dostupnost potravin a finance...11 // 2.1.4 Tlumení emocí ...12 // 2.1.5 Společenské důvody...12 // 2.1.6 Individuální zvyklosti, pozitivní asociace...12 // 2.1.7 Reklama a média...13 // 2.1.8 Chuť, oblíbenost a neoblíbenost potravin...13 // 2.1.9 Věk...13 // 2.1.10 Zdravotní stav, snaha o udržování hmotnosti 14 // 3 Fyziologická regulace příjmu potravy...16 // 3.1 Centrum hladu a sytosti...16 // 3.2 Objem potravy a energetická denzita...19 // 3.3 Složení a konzistence potravy...22 // 3.4 Vnímání chuti...23 // 4 Příjem potravy a získávání energie...27 // 4.1 Sacharidy...28 // 4.2 Lipidy...29 // 4.3 Proteiny...29 // 4.4 Vitamíny...30 // 4.5 Minerální látky a stopové prvky...30 // 4.6 Voda...31 // 4.7 Kilojouly a kilokalorie...32 // 4.8 Součásti potravy, které neřadíme mezi nutrienty...33 // 3 // Obsah // 4.8.1 Alkohol...33 // 5 Energetická bilance...36 // 5.1 Bazálni metabolizmus (ВМ)...39 // 5.1.1 Odhad hodnoty bazálního metabolizmu...40 // 5.1.2 Odhad hodnoty celkového denního // energetického výdeje...40 // 5.2 Postprandiální termogeneze...41 // 5.3 Energetický výdej při pohybové aktivitě...42 // 6 Vhodné rozloženi energie během dne ...45 // 7 Zpracování potravy v trávicím
traktu...47 // 7.1 Anatomie a fyziologie trávicího traktu...48 // 7.1.1 Řízení pohybů trávicího traktu...49 // 7.1.2 Dutina ústní...51 // 7.1.3 Žaludek...52 // 7.1.4 Tenké střevo...55 // 7.1.5 Slinivka břišní...57 // 7.1.6 Játra...58 // 7.1.7 Žlučník...60 // 7.1.8 Tlusté střevo...61 // 7.2 Resorpce přijatých živin...65 // 7.2.1 Resorpce tuků...65 // 7.2.2 Resorpce bílkovin...65 // 7.2.3 Resorpce sacharidů...66 // 7.2.4 Resorpce vody a některých minerálních látek ...66 // 8 Základní živiny...68 // 8.1 Sacharidy // 8.1.1 Zdroje sacharidů v potravě...68 // 8.1.2 Hlavní funkce sacharidů v organizmu...69 // 8.1.3 Základní dělení sacharidů...70 // 8.1.3.1 Monosacharidy...71 // 8.1.3.2 Disacharidy...72 // 8.1.3.3 Polysacharidy...76 // 4 // Obsah // 8.1.4 Glykemický index a glykemická nálož...80 // 8.1.4.1 Glykemický index (GI)...80 // 8.1.4.2 Glykemická nálož...83 // 8.1.5 Trávení a vstřebávání sacharidů...84 // 8.1.6 Regulace hladiny glukózy v krvi...85 // 8.2 Proteiny...86 // 8.2.1 Zdroje proteinů v potravě...87 // 8.2.2 Hlavní funkce bílkovin v organizmu...88 // 8.2.3 Základní dělení aminokyselin...90 // 8.2.4 Limity využití aminokyselin...93 // 8.2.5 Biologická hodnota bílkovin...94 // 8.2.6 Nedostatek a nadbytek bílkovin ve stravě...97 // 8.2.7 Trávení a vstřebávání proteinů...97 // 8.3 Lipidy...99 // 8.3.1 Zdroje lipidů v potravě...100 // 8.3.2 Hlavní funkce tuků v organizmu...100 // 8.3.3 Základní
dělení mastných kyselin...101 // 8.3.3.1 Nasycené mastné kyseliny...102 // 8.3.3.2 Nenasycené mastné kyseliny...104 // 8.3.3.3 Mononenasycené mastné kyseliny...104 // 8.3.3.4 Polynenasycené mastné kyseliny...105 // 8.3.3.5 Typ geometrické izometrie...109 // 8.3.4 Margarín, nebo máslo?...111 // 8.3.5 Riziko oxidace tuků...112 // 8.3.6 Cholesterol...113 // 8.3.7 Trávení a vstřebávání lipidů...117 // 8.4 Vitamíny, minerální látky a stopové prvky...118 // 8.4.1 Referenční příjem živin...118 // 8.4.2 Vitamíny...119 // 8.4.2.1 Vitamín A (retinol, karotenoidy)...121 // 8.4.2.2 Vitamíny D (kalciferoly)...121 // 8.4.2.3 Vitamíny E (tokoferoly a tokotrienoly) 122 // 8.4.2.4 Vitamíny К (fylochin, menachinon) 123 // 8.4.2.5 Vitamín С...124 // 8.4.2.6 Vitamín B1 (tiamin)...124 // 5 // Obsah // 8.4.2.7 Vitamín B2 (riboflavin)...125 // 8.4.2.8 Vitamín B3 (nikotinamid, niacin) 125 // 8.4.2.9 Vitamín B5 (kyselina pantotenová) 126 // 8.4.2.10 Vitamín B6 (pyridoxin)...126 // 8.4.2.11 Vitamín B7 (biotin, vitamín H)...127 // 8.4.2.12 Vitamín B9 (kyselina listová)...127 // 8.4.2.13 Vitamín B12 (kyanokobalamin)...128 // 8.4.3 Nadměrné dávky vitamínů...128 // 8.4.4 Minerální látky a stopové prvky...130 // 8.4.4.1 Sodík...130 // 8.4.4.2 Draslík...131 // 8.4.4.3 Vápník...131 // 8.4.4.4 Fosfor...132 // 8.4.4.5 Chlór...132 // 8.4.4.6 Hořčík...132 // 8.4.4.7 Síra...133 // 8.4.4.8 Železo...133 // 8.4.4.9 Zinek...134 // 8.4.4.10 Jód...134
// 8.4.4.11 Selen...134 // 8.4.4.12 Fluór...135 // 8.4.4.13 Měď...135 // 8.4.4.14 Chróm...135 // 8.4.4.15 Mangan...136 // 8.4.4.16 Hliník...136 // 8.5 Voda...137 // 9 Fytochemikálie...143 // 10 Probiotika, prebiotika a synbiotika...148 // 11 Antioxidanty...152 // 12 Značení nutričních hodnot potravin...155 // 13 Tepelná líprava potravin...158 // 6 // Obsah // 14 Bio potraviny...162 // 15 Jak se stravovat zdravě?...164 // 15.1 Doporučené výživové dávky...164 // 15.2 Pyramida zdravé výživy...164 // 15.3 Zdravá třináctka...165 // 16 Přílohy...167 // Příloha 1 Zpracování obilovin...167 // Příloha 2 Značení pečiva...169 // Příloha 3 Příklady méně známých zdrojů komplexních // sacharidů...171 // 17 Rejstřík...175 // 7
(OCoLC)855465759
cnb002473715

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC