Obsah // 1 Úvod...9 // 1.1 Pro koho je kniha určena?...9 // 1.2 Proč si přečíst tuto knihu?...9 // 2 Jídlo na našem talíři...10 // 2.1 Jak si vybíráme potraviny?...10 // 2.1.1 Kultura a tradice...11 // 2.1.2 Rodina...11 // 2.1.3 Dostupnost potravin a finance...11 // 2.1.4 Tlumení emocí ...12 // 2.1.5 Společenské důvody...12 // 2.1.6 Individuální zvyklosti, pozitivní asociace...12 // 2.1.7 Reklama a média...13 // 2.1.8 Chuť, oblíbenost a neoblíbenost potravin...13 // 2.1.9 Věk...13 // 2.1.10 Zdravotní stav, snaha o udržování hmotnosti 14 // 3 Fyziologická regulace příjmu potravy...16 // 3.1 Centrum hladu a sytosti...16 // 3.2 Objem potravy a energetická denzita...19 // 3.3 Složení a konzistence potravy...22 // 3.4 Vnímání chuti...23 // 4 Příjem potravy a získávání energie...27 // 4.1 Sacharidy...28 // 4.2 Lipidy...29 // 4.3 Proteiny...29 // 4.4 Vitamíny...30 // 4.5 Minerální látky a stopové prvky...30 // 4.6 Voda...31 // 4.7 Kilojouly a kilokalorie...32 // 4.8 Součásti potravy, které neřadíme mezi nutrienty...33 // 3 // Obsah // 4.8.1 Alkohol...33 // 5 Energetická bilance...36 // 5.1 Bazálni metabolizmus (ВМ)...39 // 5.1.1 Odhad hodnoty bazálního metabolizmu...40 // 5.1.2 Odhad hodnoty celkového denního // energetického výdeje...40 // 5.2 Postprandiální termogeneze...41 // 5.3 Energetický výdej při pohybové aktivitě...42 // 6 Vhodné rozloženi energie během dne ...45 // 7 Zpracování potravy v trávicím
traktu...47 // 7.1 Anatomie a fyziologie trávicího traktu...48 // 7.1.1 Řízení pohybů trávicího traktu...49 // 7.1.2 Dutina ústní...51 // 7.1.3 Žaludek...52 // 7.1.4 Tenké střevo...55 // 7.1.5 Slinivka břišní...57 // 7.1.6 Játra...58 // 7.1.7 Žlučník...60 // 7.1.8 Tlusté střevo...61 // 7.2 Resorpce přijatých živin...65 // 7.2.1 Resorpce tuků...65 // 7.2.2 Resorpce bílkovin...65 // 7.2.3 Resorpce sacharidů...66 // 7.2.4 Resorpce vody a některých minerálních látek ...66 // 8 Základní živiny...68 // 8.1 Sacharidy // 8.1.1 Zdroje sacharidů v potravě...68 // 8.1.2 Hlavní funkce sacharidů v organizmu...69 // 8.1.3 Základní dělení sacharidů...70 // 8.1.3.1 Monosacharidy...71 // 8.1.3.2 Disacharidy...72 // 8.1.3.3 Polysacharidy...76 // 4 // Obsah // 8.1.4 Glykemický index a glykemická nálož...80 // 8.1.4.1 Glykemický index (GI)...80 // 8.1.4.2 Glykemická nálož...83 // 8.1.5 Trávení a vstřebávání sacharidů...84 // 8.1.6 Regulace hladiny glukózy v krvi...85 // 8.2 Proteiny...86 // 8.2.1 Zdroje proteinů v potravě...87 // 8.2.2 Hlavní funkce bílkovin v organizmu...88 // 8.2.3 Základní dělení aminokyselin...90 // 8.2.4 Limity využití aminokyselin...93 // 8.2.5 Biologická hodnota bílkovin...94 // 8.2.6 Nedostatek a nadbytek bílkovin ve stravě...97 // 8.2.7 Trávení a vstřebávání proteinů...97 // 8.3 Lipidy...99 // 8.3.1 Zdroje lipidů v potravě...100 // 8.3.2 Hlavní funkce tuků v organizmu...100 // 8.3.3 Základní