Úplné zobrazení záznamu

Toto je statický export z katalogu ze dne 18.05.2024. Zobrazit aktuální podobu v katalogu.

Bibliografická citace

.
0 (hodnocen0 x )
(15) Půjčeno:15x 
BK
První vydání
Praha : Galén, [2021]
944 stran : ilustrace (převážně barevné), portréty ; 29 cm

objednat
ISBN 978-80-7492-555-9 (vázáno)
Obsahuje bibliografie a rejstřík
České a anglické resumé
001657562
Stručný obsah : ÚVOD 29 // PŘEDMLUVA: NUTRIČNÍ VĚDA-PILÍŘ TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ MEDICÍNY 33 // 1 HISTORIE KLINICKÉ VÝŽIVY A NUTRIČNÍ PÉČE 35 // 1.1. Stručný pohled na dějiny evropské výživy 35 - Michal Anděl // 1.2. Historie klinické výživy a nutriční péče v Československu a České republice 51 - Zdeněk Zadák // 1.3. Historie kojenecké výživy 57 - Miloš Velemínský // 2 ZÁKLADY KLINICKÉ VÝŽIVY 63 // 2.1. Látková výměna - fyziologie a hormonální regulace 63 - Michal Krčma // 2.2. Energetická bilance 69 - Luboš Sobotka // 2.3. Základní živiny 74 - Martin Vejražka // 2.4. Voda a minerální látky 92 - Antonín Jabor, Antonín Kazda // 2.5. Mikronutrienty 99 - Dana Müllerová // 2.6. Acidobazická rovnováha a poruchy výživy 110 - Martin Krbec jr., František Duška // 2.7. Mikrobiom člověka 115 - Jiří Vejmelka, Pavel Kohout // 2.8. Možnosti ovlivnění lidské mikrobioty 122 - Jiří Vejmelka, Pavel Kohout // 3 SVALY A POHYB 137 - Jitka Švíglerová // 3.1. Funkční morfologie kosterní svaloviny . 137 // 3.2. Svalová kontrakce a relaxace 139 // 3.3. Typy svalových vláken 139 // 3.4. Metabolismus kosterního svalu 140 // 3.5. Mechanismy zajišťující zvýšenou dodávku kyslíku do svalů 143 // 4. NUTRIČNÍ STAV, JEHO VYŠETŘENÍ A SLEDOVÁNÍ 147 // 4.1. Energetický metabolismus 147 - Luboš Sobotka // 4.2. Metabolické ekvivalenty 154 - Michal Žourek // 4.3. Principy diagnostiky nutričního stavu 155 - František Novák // 4.4. Antropometrie a tělesné složení 164 - Jitka Tomešová // 4.5. Laboratorní markery v indikaci a monitoraci nutriční podpory 180 - Helena Lahoda Brodská, Antonín Kazda // 4.6. Souvislost výživy a zánětlivé reakce organismu 191 - Jan Krejsek // 4.7. Malnutrice 200 - František Novák, Marcela Káňová // 4.8. Sarkopenie 219 - Zdeněk Rušavý //
5 ŽIVINY A JEJICH DIETÁRNÍ ZDROJE 225 - Jan Pánek, Diana Chrpová // 5.1. Bílkoviny 225 // 5.2. Sacharidy 236 // 5.3. Tuky a jiné lipidy 246 // 5.4. Vitaminy a další bioaktivní látky 253 // 5.5. Minerální látky 262 // 5.6. Voda ve výživě 271 // 5.7. Vybrané potravinové komodity a jejich význam ve výživě 272 // 5.8. Potraviny určené pro zvláštní výživu 289 // 5.9. Cizorodé látky v potravinách 291 // 6 ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY A ALTERNATIVNÍ SMĚRY 295 // 6.1. Potravinové právo a označování potravin 295 - Dana Gabrovská // 6.2. Funkční potraviny, inovace a reformulace v potravinářství 299 - Dana Gabrovská // 6.3. Doplňky stravy 301 - Dana Gabrovská // 6.4. Potravinářské přídatné látky 305 - Dana Gabrovská // 6.5. Strava v rámci správné životosprávy - pohled do běžné populace 309 - Jan Piťha, Věra Boháčova // 6.6. Alternativní a moderní výživové trendy 315 - Lucie Růžičková, Pavel Kohout // 6.7. Výživa ve sportu 330 - Aleš Kroužecký // 6.8. Doplňky stravy ve sportu 340 - Aleš Kroužecký // 7 DIETOLOGIE A NUTRIČNÍ PODPORA 345 // 7.1. Principy dietoterapie a nutriční péče 345 - František Novák // 7.2. Dietní systém 348 - Lucie Růžičková // 7.3. Enterální výživa 370 - Radek Kroupa, Pavel Kohout, Milan Dastych, Veronika Juhás // 7.4. Parenterální výživa 401 - Michal Šenkyřík, Jiří Charvát, Kateřina Lisová, Michal Janů, Petr Wohl, Jan Gojda // 7.5. Komplikace nutriční podpory 454 - Kamil Bezděk // 7.6. Interakce umělá výživa-léky 469 - Michal Janů // 7.7. Monitorace nutriční podpory 474 - Michal Šenkyřík // 8 ETIKA V KLINICKÉ VÝŽIVĚ 479 - Milan Dastych, Kamil Bezděk, Štěpán Tuček // 8.1. Obecné etické principy použití klinické výživy 479 // 8.2. Etické aspekty klinické výživy v geriatrii 480 // 8.3. Etické aspekty klinické výživy v intenzivní medicíně 481 // 8.4. Vegetativní stavy 482 //
8.5. Komunikace s umírajícími 482 // 8.6. Etické aspekty nutriční péče v onkologii 482 // 8.7. Dříve vyslovené přání pacienta 483 // 8.8. Některé pojmy lékařské etiky 483 // 9 ORGANIZAČNÍ A LEGISLATIVNÍ ASPEKTY NUTRIČNÍ PÉČE 485 - František Novák, Zuzana Kala Grofová, Lucie Růžičková, ivana Pražanova // 9.1. Doporučené postupy pro nutriční péči a její organizaci 485 // 9.2. Principy organizace nutriční péče 486 // 9.3. Vyhledávání a diagnostika nutričně podmíněných poruch 487 // 9.4. Nutriční podpora 487 // 9.5.1. Lékaři 488 // 9.6. Nutriční terapeut 489 // 9.7. Nutriční poradenství 497 // 9.8. Nutriční péče v nemocnici 498 // 9.9. Ambulantní nutriční péče 506 // 10 SPECIFIKA VÝŽIVY V RŮZNÝCH OBDOBÍCH ŽIVOTA 513 // 10.1. Výživa v pediatrii 513 - Filip Fencl // 10.2. Výživa ženy v obdobích prekoncepce, gravidity a laktace 526 - Miloslav Hronek // 10.3. Kojení 534 - Anna Mydlilová // 10.4. Výživa u seniorů, frailty syndrom, sarkopenie 536 - Michal Šenkyřík // SPECIÁLNÍ VYZIVA // 11 VÝŽIVA U CHOROB A POSTIŽENÍ DUTINY ÚSTNÍ 551 - Markéta Janovská // 11.1. Výživa z pohledu stomatologie 551 // 11.2. Historický pohled na orální mikrobiotu a výživu 551 // 11.3. Patofyziologie 552 // 11.4. Praktická doporučení pro lékaře 552 // 11.5. Orální mikrobiota a slizniční imunita 554 // 11.6. Probiotika 555 // 11.7. Postavení výživy v prevenci zubního kazu 556 // 11.8. Fokální infekce dentálního původu 556 // 11.9. Diabetes mellitus, obezita a parodontitis 557 // 11.10. Vybraná onemocnění trávicího traktu a jejich projevy na sliznicích úst 558 // 11.11. Dietní doporučení 559 // 11.12. Výhled do budoucnosti 559 // 12 DYSFAGIE-NUTRIČNÍ POSTUPY JAKO SOUČÁST KOMPLEXNÍ PÉČE 561 - František Novák, Lucie Růžičková // 12.1. Definice a pojmy v dysfagiologii 562 // 12.2. Fyziologie polykání 562 //
12.3. Epidemiologie a etiologie poruch polykání 563 // 12.4. Příznaky poruch polykání a jejich význam 564 // 12.5. Dysfagie a malnutrice 565 // 12.6. Principy diagnostiky poruch polykání 565 // 12.7. Léčebné postupy u dysfagie 570 // 13 KLINICKÁ VÝŽIVA V PNEUMOLOGII 587 - Libor Fila // 13.1. Patofyziologie 587 // 13.2. Nutriční péče u chronické obstrukční plicní nemoci 589 // 13.3. Nutriční péče u cystické fibrózy 589 // 13.4. Nutriční péče u nemocných s chylothoraxem 591 // 13.5. Nutriční péče po transplantaci plic 591 // 14 VÝŽIVA V GASTROENTEROLOGII 593 // 14.1. Výživa u pacientů s idiopatickými střevními záněty 593 - Pavel Kohout, Jiří Vejmelka // 14.2. Výživa u celiakie 599 - Barbora Packová, Pavel Kohout, Dana Gabrovská // 14.3. Deficity disacharidáz 610 - Pavel Kohout // 14.4. Syndrom krátkého střeva 616 - Michal Šenkyřík // 14.5. Rekonstrukční výkony na trávicím traktu 627 - Michal Kudla // 14.6. Transplantace tenkého střeva 632 - Michal Kudla // 14.7. Výživa u pacientů se syndromem dráždivého tračníku 637 - Jiří Vejmelka, Pavel Kohout // 14.8. Výživa u akutní pankreatitidy 640 - Vojtěch Česák, Pavel Kohout // 14.9. Chronická pankreatitida 646 - Michal Šenkyřík // 15 KLINICKÁ VÝŽIVA V HEPATOLOGII - Petr Wohl // 15.1. Akutní a chronická jaterní onemocnění - metabolické aspekty 651 // 15.2. Nutriční intervence 654 // 16 KLINICKÁ VÝŽIVA U PACIENTŮ S ONEMOCNĚNÍM LEDVIN 663 - Vladimír Teplán // 16.1. Principy racionální dietoterapie u nefrologických nemocných 663 // 16.2. Akutní poškození ledvin 665 // 16.3. Konzervativní léčení chronické renální insuficience (CKD 4-5) 670 // 16.4. Nefrotický syndrom 674 // 16.5. Nutrice u dialyzovaných nemocných 677 // 16.6. Metabolické poruchy po transplantaci ledviny 682 //
17 VÝŽIVA V PREVENCI A LÉČBĚ DIABETES MELLITUS 685 // 17.1. Výživa u diabetů a prediabetu 685 - Zdeněk Rušavý // 17.2. Diabetik v akutním stavu 697 - Svatopluk Solař // 18 VÝŽIVA V PREVENCI A LÉČBĚ PORUCH METABOLISMU TUKŮ 707 - Věra Boháčova, Michal Vrablík // 18.1. Historická poznámka 707 // 18.2. Patofyziologie dyslipidemie 707 // 18.3. Doporučení k úpravě diety 708 // 18.4. Dieta při hypercholesterolemii 709 // 18.5. Dieta při hypertriacylglycerolemii 712 // 18.6. Dieta při smíšené dyslipidemii 713 // 18.7. Jednotné zásady stravy v prevenci i léčbě dyslipidemii a další režimová doporučení 713 // 19 KLINICKÁ VÝŽIVA V PREVENCI A LÉČBĚ OBEZITY 715 - Sabina Palová, Igor Satinský, Simona Šimková, Miloš Velemínský // 19.1. Historie 715 // 19.2. Definice a incidence 715 // 19.3. Terapie 716 // 19.4. Chirurgická léčba obezity 722 - Igor Satinský // 19.5. Dětská obezita 731 - Simona Šimková, Miloš Velemínský // 20 KLINICKÁ VÝŽIVA U VYBRANÝCH METABOLICKÝCH PORUCH KOSTÍ 735 - Jiří Běhounek // 20.1. Patofyziologie 735 // 20.2. Doporučení pro jednotlivé choroby 739 // 21 VÝŽIVA V NEUROLOGII 745 // 21.1. Cévní mozkové příhody 745 - Jiří Klempíř // 21.2. Parkinsonova nemoc a atypické parkinsonské syndromy 755 - Jiří Klempíř // 21.3. Huntingtonova nemoc a další dyskinetické syndromy 762 - Jiří Klempíř // 21.4. Amyotrofická laterální skleróza a další onemocnění motorického neuronu 767 - Jiří Klempíř // 21.5. Alzheimerova nemoc a jiné demence 772 - Jiří Klempíř // 21.6. Ketogenní dieta v léčbě neurologických onemocnění 775 - Klára Brožová, Nela Hoschlová // 22 VÝŽIVA U DĚDIČNÝCH METABOLICKÝCH PORUCH 779 - Tomáš Honzík, Jiří Zeman // 22.1. Léčebné možnosti u pacientů s dědičnými metabolickými poruchami 780 // 22.2. Specifika nutriční intervence u poruch metabolismu aminokyselin 782 //
22.3. Specifika nutriční intervence u poruch metabolismu sacharidů 791 // 22.4. Specifika nutriční intervence u poruch metabolismu mastných kyselin a lipidů 794 // 23 KLINICKÁ VÝŽIVA U POTRAVINOVÝCH ALERGIÍ 799 - Martin Fuchs, Simona Bělohlávková // 23.1. Potravinová alergie 800 // 23.2. Vztah výživy a alergologie 801 // 23.3. Výživa a imunita 802 // 23.4. Prevence potravinových alergií 803 // 23.5. Výživa u alergie na bílkoviny kravského mléka 804 // 23.6. Výživa u ostatních potravinových alergií 805 // 24 PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY A VÝŽIVA V PSYCHIATRII 807 - Hana Papežová // 24.1. Epidemiologie 807 // 24.2. Rizikové faktory 808 // 24.3. Diagnózy poruch příjmu potravy 809 // 24.4. Prevence poruch příjmu potravy 811 // 24.5. Terapie poruch příjmu potravy 811 // 24.6. Komorbidní onemocnění poruch příjmu potravy 811 // 24.7. Psychiatrické diagnózy a výživa 812 // 24.8. Psychofarmaka a výživa 814 // 25 VÝŽIVA V ONKOLOGII 817 // 25.1. Patofyziologie 817 - Miroslav Tomíška // 25.2. Diagnostika a prevence malnutrice v onkologii 819 - Miroslav Tomíška // 25.3. Organizace nutriční podpory 823 - Miroslav Tomíška, Štěpán Tuček // 25.4. Zásady nutriční podpory v onkologii 824 - Miroslav Tomíška, Štěpán Tuček // 25.5. Diety při vybraných stavech v onkologii 827 - Štěpán Tuček, Věra Andrášková, // 25.6. Orální nutriční suplementa (sipping) u onkologických pacientů 829 - Miroslav Tomíška // 25.7. Sondová enterální výživa u onkologických pacientů 833 - Miroslav Tomíška // 25.8. Perioperační nutriční intervence v onkologii 835 - Viktor Maňásek // 25.9. Specifika parenterální výživy v onkologii 838 - Viktor Maňásek // 25.10. Žilní vstupy pro aplikaci parenterální výživy v onkologii 840 - Viktor Maňásek // 25.11. Podpůrná péče 844 - Štěpán Tuček //
25.12. Mukozitida 845 - Petra Holečková // 25.13. Nemoc z ozáření 847 - Petra Holečková // 25.14. Nutriční terapie v orální a maxilofaciální chirurgii 848 - Karin Chytilová // 25.15. Specifika u vybraných diagnóz 851 - Štěpán Tuček, Petra Holečková // 25.16. Klinická výživa v paliativní a symptomatické péči o nemocného s nádorem 855 - Petr Beneš // 26 VÝŽIVA V CHIRURGII 861 - Igor Satinský, Eduard Havel // 26.1. Historie 861 // 26.2. Patofyziologie 862 // 26.3. Nutriční předoperační vyšetření 866 // 26.4. Nutriční příprava k operaci 867 // 26.5. Pooperační výživa 869 // 26.6. ERAS 871 // 27 KLINICKÁ VÝŽIVA A TRANSPLANTACE ORGÁNŮ 873 - Petr Wohl // 27.1. Transplantace jater 873 // 27.2. Transplantace srdce 874 // 27.3. Transplantace ledvin 875 // 27.4. Transplantace ledviny a pankreatu 875 // 27.5. Transplantace plic 876 // 27.6. Transplantace multiviscerální 876 // 28 VÝŽIVA KRITICKY NEMOCNÝCH 879 - Eduard Havel, Michal Šenkyřík, Martin Matějovič // 28.1. Patofyziologie šoku a sepse 880 // 28.2. Nutriční strategie v resuscitační fázi kritického stavu (ebb fáze) 883 // 28.3. Nutriční strategie po resuscitační fázi kritického stavu (flow fáze) 884 // 28.4. Enterální výživa v kritickém stavu 890 // 28.5. Parenterální výživa v kritickém stavu 891 // 28.6. Výživa u vybraných stavů kriticky nemocných 892 // 28.7. Rekonvalescence kritického stavu 897 // 28.7.1. Sarkopenie kriticky nemocných 899 // 28.7.2. Základní postupy v rekonvalescenci 900 // 29 NUTRIČNÍ PÉČE U EXTREMNÍCH STAVŮ A V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH - HROMADNÁ NEŠTĚSTÍ ATERORISTICKÉ ÚTOKY, CRUSH SYNDROM, POLYTRAUMATA 903 - Marcela Káňová, Kamil Bezděk // 29.1. Definice 903 // 29.2. Metabolické změny po závažném poranění 904 // 29.3. Význam časné enterální nutrice (kdy a jakou formou výživu zahájit) 905 //
29.4. Nutriční potřeby: energie, protein 906 // 29.5. Imunonutrice, specifické substráty, mikronutrienty 907 // 29.6. Měření energetického výdeje, indirektní kalorimetrie 907 // 29.7. Jak živit, když nemám čas 908 // 30 NUTRIČNÍ PÉČE U PACIENTŮ OU S INFEKCÍ C0VID-19 911 - Pavel Těšínský // 30.1. Doporučený postup pro nutriční zabezpečení pacientů s infekcí COVID-19 911 // 30.2. Slabost kriticky nemocných s COVID-19 913 // 30.3. Shrnutí doporučení ESPEN k nutriční podpoře polymorbidních pacientů s infekcí COVID-19 914 // 30.4. Výběr doporučení ESPEN pro výživu v geriatrii platných i pro pacienty s infekcí COVID-19 914 // MEDAIL0NKY AUTORŮ 917 // REJSTŘÍK 927 // SOUHRN 945 // SUMMARY 947
(OCoLC)1296108771
cnb003367089

Zvolte formát: Standardní formát Katalogizační záznam Zkrácený záznam S textovými návěštími S kódy polí MARC